Landschap met de vlucht naar Egypte

print

Joachim Patinir
Bouvignes 1465/ 1490 - Antwerpen 1524
1516-1517
olieverf op paneel
29,3 x 33,3 x 5,5 cm
Inventarisnummer 64

In zijn Landschap met de vlucht naar Egypte geeft de 16de-eeuwse Joachim Patinir de natuur in haar grootste diversiteit weer. Hij beeldt het weidse landschap met steile rotsen, een lieflijk gehucht en de blauwe zee zo treffend uit dat de dramatische Bijbelse gebeurtenissen in dat landschap nauwelijks opvallen. Vooraan zien we Jozef die de ezel begeleidt waarop Maria en de pasgeboren Jezus zitten. Het drietal vlucht naar Egypte na het bevel van koning Herodes om alle jongens jonger dan twee te doden. In het gehucht gaan soldaten als woestelingen te keer. Onschuldige kinderen vinden er hun dood. Uiterst links zien we een afgodsbeeld van zijn voetstuk vallen wanneer Jezus, zoon van de enige echte God, passeert.
Hoewel het landschap realistisch lijkt, is dit geen bestaande plek en zeker geen streek tussen Bethlehem en Egypte. Patinir ging hier vooral analytisch te werk. Hij observeerde de natuur op verschillende plaatsen die hij vervolgens bij elkaar bracht. Zo komen de rotsen uit het voorplan uit zijn geboortestreek Dinant, past het dorpje zo in het heuvelachtige Brabant en doet de zee erg aan de Italiaanse kust denken.

Trendsetter

Begin 16de eeuw gingen wel meer schilders zich specialiseren in één bepaald genre. Toch was Joachim Patinir, als eerste landschapsschilder van de Nederlanden, een trendsetter van formaat.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50