Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen

print

Jean Fouquet
Tours 1420 - Tours 1471
1452
olieverf op paneel
94,5 x 85,5 x 1,2 cm
Inventarisnummer 132

Dit is hét topstuk van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het lijkt opvallend modern, maar de Franse hofschilder Jean Fouquet maakte het al in 1452. Hij deed dat in opdracht van Etienne Chevalier, schatbewaarder van de toenmalige Franse koning Karel VII. Fouquet beeldt hier de Maagd Maria, als hemelkoningin, uit met het Jezuskind op schoot. Achter haar rijkelijk versierde troon duiken rode en blauwe engelen op. Het contrast met de melkwitte huid van Maria en haar kind is enorm.
Vermoedelijk stond Agnes Sorel, de geliefde van Karel VII, model voor de Moeder Gods in dit werk. Ze is gekleed volgens de mode van haar tijd. Haar mantel en geëpileerde haarlijn zetten haar voornaamheid in de verf. Haar ingesnoerde taille accentueert de volle borst die zich onthult en het schilderij een bijna erotische toets geeft. Toen Fouquet dit werk eeuwen geleden schilderde was dat absoluut zijn bedoeling niet. Hij beeldde gewoon de Virgo Lactans, de zogende maagd, uit. Zij moest de wereldse status van Jezus benadrukken. Net als alle kinderen groeide hij immers op aan de borst van zijn moeder.

Rood en blauw

De engelen op de achtergrond kregen niet zomaar een kleurtje mee. De drie blauwe cherubijnen zouden voor zuiverheid en lucht staan, de zes rode serafijnen voor liefde en vuur. Als je goed kijkt, zie je dat slechts één groep engelen Maria's troon aanraakt.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50