Madonna bij de fontein

print

Jan van Eyck
Maaseik 1380/1400 - Brugge 1441
1439
olieverf op paneel
19 x 12 cm
Inventarisnummer 411

Maria koestert haar pasgeboren zoon in een voor de buitenwereld afgesloten tuin. Voor de 15de-eeuwse gelovige gold dit tafereel als een religieus icoon van meevoelen, troost en geborgenheid. Het was bijgevolg een geliefd thema in de kunst van de Vlaamse primitieven. Ook Jan van Eyck, wiens roem in die tijd tot ver buiten de landsgrenzen reikte, werkte het subliem uit. Hij tooide zijn Madonna in een prachtig blauw gewaad, symbool voor koninklijke status en trouw. Achter haar houden twee engelen een eredoek met bloemen- en dierenmotieven vast. De tuin waarin het tweetal zich bevindt, heeft eveneens symbolische waarde. Hij staat voor de onbevlekte ontvangenis van Maria. De bronzen fontein links vooraan stelt de Moeder Gods als levenschenkende bron voor.
De verbluffende techniek en de gedetailleerde uitwerking van het schilderijtje tonen het absolute meesterschap van van Eyck. Zijn kunst is het hoogtepunt van de verfijnde miniatuurkunst en de boekverluchting in de Europese cultuurcentra van de 15de eeuw.

Helemaal van Eyck

Onder het werkje staat een verwijzing naar de zelfbewuste kunstenaar: "Zo goed) als ik kan. Joh(ann)es van Eyck heeft me vervaardigd en voltooid in het jaar 1439". Deze Madonna bij de fontein is één van de weinige werken die we met zekerheid kunnen toeschrijven aan van Eyck.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50