Man met Romeinse munt

print

Hans Memling
Seligenstadt 1433 - Brugge 1494
olieverf op paneel
30,7 x 23,2 x 0,6 cm
Inventarisnummer 5

Van religieuze instellingen tot de rijke burgerij, Hans Memling werkte voor een gevarieerd cliƫnteel. Brugge, de stad waar de van oorsprong Duitse schilder werkte, was eind 15de eeuw een internationaal handelscentrum. De zakenlieden die er verbleven, lieten zich graag vereeuwigen. Net als deze Man met Romeinse munt. Hij kijkt de toeschouwer rechtstreeks aan, een unicum in Memlings portrettenwerk. Toch is er van een confrontatie geen sprake. De man is dromerig, in zichzelf gekeerd en maakt geen contact met de buitenwereld.
Geheel volgens de modevoorschriften van het late 15de-eeuwse Italiƫ draagt hij een zwart gewaad dat aan de hals is dichtgeknoopt met een veter. In zijn linkerhand houdt hij een antieke munt met de afbeelding van keizer Nero. Helemaal onderaan zien we twee laurierbladeren. Naar het voorbeeld van zijn Italiaanse tijdgenoten schilderde Memling op de achtergrond een landschap, compleet met zwanen, een ruiter en een exotische palmboom.

Mysterieuze man

Lange tijd bleef het gissen naar de identiteit van deze man. Intussen hebben de kleine details het mysterie opgelost. Ze wijzen stuk voor stuk in de richting van Bernardo Bembo, een Florentijnse humanist die in 1473 een tijdje in Brugge verbleef. Hij was een fervent muntenverzamelaar en gebruikte laurier en een palmboom in zijn embleem.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50