Meleager en Atalanta

print

Jacob Jordaens I
Antwerpen 1593 - Antwerpen 1678
1617-1618
154,4 x 121,5 x 1,7 cm
Inventarisnummer 844

In zijn Metamorphosen vertelt de Romeinse dichter Ovidius het verhaal van Meleager en Atalante. Een mythe die bij Diana, godin van de jacht, begint. Zij is woest als koning Oeneus van Caledoniƫ haar geen offers brengt. Ze stuurt hem een enorm everzwijn dat zijn land teistert. Enkele sterke jagers, onder wie prins Meleager, openen de jacht. Meleagers geliefde Atalante verwondt het dier een eerste keer. De prins geeft het zwijn de doodsteek. De kop van het dier schenkt hij aan Atalante, tegen de regels in want doorgaans komt de naaste familie op de eerste plaats. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Meleagers ooms Atalantes trofee opeisen. Daarop trekt de prins zijn zwaard en doodt hij hen. Dat levert hem de vloek van zijn moeder op zodat ook hij een gruwelijke dood zal sterven.
De Antwerpse barokschilder Jacob Jordaens beeldt hier het kritieke moment uit waarop Meleagers ooms zich verzetten. De doodslag ligt in het verschiet, de spanning is voelbaar. Het contrast tussen de lichte en de donkere partijen van het werk vergroot de dramatiek.

Woede

Het onderwerp is dan wel ontleend aan de antieke godenwereld, Jordaens geeft het erg realistisch weer met landelijke personages en de door hem zo geliefde honden. Zo wil hij de toeschouwers doen nadenken over wat woede kan aanrichten in een mensenleven.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50