Zoals de ouden zongen, piepen de jongen

print

Jacob Jordaens I
Antwerpen 1593 - Antwerpen 1678
1638
olieverf op doek
128 x 192 x 2 cm
Inventarisnummer 677

"Soo d'oude songen soo pepen de ionge" is een eeuwenoud spreekwoord dat zoveel wil zeggen als "de ouderen geven het goede voorbeeld, de jongeren volgen hen na". De Antwerpse barokschilder Jacob Jordaens was er helemaal weg van. In de loop van zijn lange en productieve carrière heeft hij het gezegde verschillende keren uitgebeeld. Dit werk, dat hij in 1638 schilderde en signeerde, is de vroegst gekende versie.
In het midden zit een stralende moeder omgeven door zingende en musicerende familieleden. Rechts zet grootmoeder haar bril op om de tekst van het lied te kunnen lezen. Met zijn liedboek in de hand geeft grootvader de maat aan. Vader houdt een doedelzak onder de arm en bespeelt het instrument met volle kracht. Ook de kleintjes piepen mee: de blozende baby op moeders schoot blaast op het fluitje van zijn rammelaar terwijl grote broer blokfluit speelt. Zelfs de hond spitst zijn oren en gaat op in de muziek. Of ruikt hij misschien eerder het lekkers op de tafel? Dit fraaie familieconcert toont Jordaens op zijn best.

Cameo?

Heeft Jordaens op dit doek bekenden uit zijn omgeving afgebeeld? Vermoedelijk wel. Zo lijkt de oude man wel heel erg op Adam van Noort, leermeester en schoonvader van de schilder. Over de andere figuren bestaat minder zekerheid. Er wordt wel eens geopperd dat de doedelzakspeler Jordaens zelf is. Al ziet hij er op diverse zelfportretten iets anders uit.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50