Portret van een jongetje

print

Erasmus Quellinus II
Antwerpen 1607 - Antwerpen 1678
olieverf op paneel
136 x 103 cm
Inventarisnummer 407

U leest het goed. De Antwerpse schilder Erasmus Quellinus II portretteert hier geen meisje, maar een jongen getooid in een blauwe damasten jurk. Het komt misschien wat vreemd over, maar in de 17de eeuw was het volkomen normaal dat jongens tot hun zesde of zevende lange jurken droegen. Let wel, er was nog steeds een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes. Zo zijn de platte witte kraag, de grote lintstrikken rond het middel en de baret met struisvogelveer typische mannenattributen. Net als de twee jachthonden die de jonge jager en zijn valk begeleiden.
In de verte reist het stadssilhouet van Antwerpen op, thuishaven van de schilder en vermoedelijk ook van het jongetje wiens identiteit tot vandaag een mysterie blijft. Omdat de valkenjacht een adellijke aangelegenheid was, is dit kleine kereltje wellicht van adel. Anderzijds spiegelde de burgerij zich maar wat graag aan de gewoonten van de aristocratie. De kans is dus groot dat het hier een portret van een kleine bourgeoiszoon betreft, enkel en alleen vervaardigd omdat zijn ouders zo trots op hem waren.

Samen sterk

Quellinus riep wel vaker de hulp in van collega-schilders zodat elke kunstenaar kon uitblinken in zijn specialiteit. Voor dit Portret van een jongetje vroeg hij de gerenommeerde dierenschilder Jan Fijt, schepper van het Vlaamse jachtstilleven, om de honden en de valk voor zijn rekening te nemen.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50