Rockoxtriptiek

print

Peter Paul Rubens
Siegen 1577 - Antwerpen 1640
1613 - 1615
olieverf op doek
143 x 123 cm
Inventarisnummer 307-311

Begin 17de eeuw begon de toenmalige Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox zijn leven na de dood tot in de puntjes te regelen. In de kerk der Antwerpse minderbroeders-recolletten liet hij een grafkapel bouwen waarin hij en zijn vrouw Adriana konden rusten in vrede. Aan zijn goede vriend Rubens vroeg hij een drieluik te schilderen dat het oprechte geloof van het echtpaar tot uiting bracht.
Op het middenpaneel beeldt Rubens de verschijning van Christus aan Thomas uit. Die laatste, uiterst rechts, geloofde niet dat de zoon van God verrezen was. De oude man naast hem is Petrus, de apostel die Jezus verloochende door tot drie keer toe hun vriendschap te ontkennen. De derde man is Paulus die, voor hij zich bekeerde, christenen vervolgd had. Toch schonk Christus hen vergiffenis voor hun zonden en liet hij hen toe in het hemelse rijk.

Smeekbede

Op de buitenkant van de zijluiken gaf Rubens de familiewapens van meneer en mevrouw Rockox weer. Binnenin portretteerde hij het echtpaar in sobere, zwarte kledij. Subtiele accessoires als zijn vergulde gespen en haar dubbele parelen halsketting verraden hun belangrijke positie in de maatschappij.
Rockox houdt zijn hand tegen zijn borst, een symbool dat liefde uitdrukt. Adriana heeft een bidsnoer vast, een teken van geloof. Ze smeken om vergiffenis voor hun zwakheden en een plekje in het paradijs.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50