Het schilderijenkabinet van Sebastiaan Leerse

print

Frans Francken II
Antwerpen 1581- Antwerpen 1642
olieverf op paneel
78 x 115,2 x 0,5 cm
Inventarisnummer 669

Vanaf het midden van de 16de eeuw begonnen ook welvarende Antwerpse burgers kunst te verzamelen. Omstreeks 1610 leidde dit tot een nieuw genre in de Antwerpse schilderkunst. Met het kunstenkabinet brachten schilders als Frans Francken II complete kunstverzamelingen in beeld. Het schilderijenkabinet van Sebastiaan Leerse toont hoe Francken daarbij te werk ging.
Zelfbewust poseert een welstellend gezin in de pronkkamer van hun woonhuis. Dankzij een familieportret van Anthony van Dyck weten we dat dit het gezin van koopman Sebastiaan Leerse is. De voorgestelde collectie beantwoordt volledig aan de smaak van de 17de-eeuwse Antwerpse sinjoor. Kleine werken van eigentijdse Zuid-Nederlandse kunstenaars genoten zijn voorkeur. De onderwerpen waren divers: van Bijbelse en mythologische taferelen tot zeezichten en architectuurstukken.

Ode aan de kunst

Met twee eigen werken is Francken zelf goed vertegenwoordigd in deze schilderijenverzameling. Centraal hangt een Bijbels tafereel met de aanbidding door de koningen dat sterk aan zijn werk herinnert. Op het schilderij in de rechter benedenhoek werkt hij een antieke legende uit. De Griekse schilder Apelles wordt smoorverliefd op zijn model Campaspe, minnares van Alexander de Grote. Grootmoedig als hij is, schenkt die laatste hem zijn maîtresse. Met dit verhaal brengt Francken hulde aan kunst, kunstenaar én verzamelaar.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50