Twee Waalse boerenkinderen

print

Léon Frédéric
Brussel 1856 - Schaarbeek 1940
1888
olieverf op doek
126,5 x 94 x 2,5 cm
Inventarisnummer 1264

Twee meisjes, vermoedelijk zusjes, zitten schuw naast elkaar. De oudste van de twee trekt het kleinste meisje beschermend naar zich toe. Ze lijken zich bewust van de aanwezigheid van de toeschouwer en kijken hem met een doordringende en tegelijk bedeesde blik aan.
De Brusselse schilder Léon Frédéric gaf deze meisjes extreem nauwkeurig weer. Met een scherpte en op een schaal die de fotografie pas veel later kon evenaren. Als aanhanger van het naturalisme, een laat 19de-eeuwse kunststroming, stelde Frédéric de minder belangrijke motieven erg schetsmatig voor. Zo kan de strook boven de hoofden van de meisjes doorgaan als een bewolkte hemel, maar ook als een onverzorgde, verweerde muur in een boerenwoonst.

Sociaal bekommerd

In 1925 riep een opiniepeiling Frédéric uit tot de populairste schilder van België. Ook aan de start van zijn carrière was hij erg geliefd. Dit terwijl zijn generatiegenoten veel langer op officiële erkenning moesten wachten. Toch deed zijn succes Frédéric niet zweven. Hij werd meer dan eens getroffen door de harde leefomstandigheden van de volksklasse en sprak zijn sociale bekommernis daadwerkelijk uit in zijn kunst. Tijdens een verblijf in de Ardennen leerde hij van dichtbij het armoedige bestaan op het Waalse platteland kennen. Deze 'boëchelles', Waals dialect voor meisjes, sluiten bij die periode aan.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50