Val van de opstandige engelen

print

Frans Floris I
Antwerpen 1519 - Antwerpen 1570
1554
olieverf op paneel
303 x 220 cm
Inventarisnummer 112

In opdracht van de Antwerpse schermersgilde schilderde Frans Floris I deze Val van de opstandige engelen. Na zijn verblijf in Rome liet Floris zich beïnvloeden door de Italiaanse renaissancekunst van Michelangelo en Rafaël. Hier werkte hij een kluwen van armen, benen, vleugels en staarten uit met bovenaan een leger van engelen. Onder leiding van aartsengel Michaël jagen zij de zevenkoppige draak en zijn kompanen de hemel uit. Een gevecht dat teruggaat op het Apocalyptische visioen van Johannes en de strijd van Christus tegen het kwaad symboliseert.
Tijdens de Beeldenstorm van 1566 gingen de zijpanelen van dit drieluik verloren, het middenstuk bleef gelukkig gespaard. Prominent in beeld staat Michaël, patroonheilige van de schermers. Als bewaker van het paradijs en bestrijder van de duivel was hij een voorbeeld voor de gildeleden. Zij zagen zichzelf als christenstrijders die, in naam van Jezus, het kwaad bekampten en de orde handhaafden.

Details

Tussen de spartelende lichamen in verwerkte Floris enkele subtiele details. Zoals de maagd uit Johannes' visioen in een kleine opening links. Ze is gekleed met de zon, gekroond met twaalf sterren en ze wordt bedreigd door de draak, terwijl engelen haar kind naar de hemel voeren. Wie goed zoekt, vindt onderaan rechts een bij terug. Symbool voor het duivelse of voor vlijt? Kunsthistorici hebben er nog steeds het raden naar.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50