De verloren zoon

print

Peter Paul Rubens
Siegen 1577 - Antwerpen 1640
1618
olieverf op paneel
111 x 159 cm
Inventarisnummer 781

In de parabel van de verloren zoon (Lucas:15, 11-32) eist de jongste van twee zonen, nog voor zijn vaders dood, zijn erfdeel op. Hij reist naar een ver land waar hij al zijn geld verkwist. Als er hongersnood uitbreekt, wordt de jongeman varkenshoeder om te overleven. Zelfs het zwijnenvoer krijgt hij niet. Hij komt tot inkeer en keert terug naar zijn vader, die hem vergiffenis schenkt.
Dit paneel van Peter Paul Rubens is een barokschilderij op mensenmaat. De religieuze thematiek komt niet al te uitgebreid aan bod. Alle aandacht gaat naar de stal, de dieren en het avondlijke landschap. Uiterst rechts zien we de verloren zoon. Hopend op een beetje varkensvoer, kijkt hij de stalmeid smekend aan. Achterdochtig slaat de boerenknecht, verstopt achter een steunbalk, het tweetal gade. Dankzij het spel van horizontale, verticale en diagonale lijnen tast het oog van de toeschouwer het hele paneel af. Van de paarden en hun stalknecht via de personages met de kaarsen, langs de koeien en de hongerige varkens tot de plek waar de verloren zoon zit.

Collage

Hoe groot het werkelijkheidsgehalte ook is, dit is geen bestaande stal. Rubens trok maar wat graag het platteland in waar hij schuren, landbouwwerktuigen en dieren schetste. Die tekeningen bewaarde hij om ze in diverse composities te verwerken. Zo kwam de boerenkar uiterst rechts eerder al in een ander werk voor.

In 2007 was dit schilderij het onderwerp van het Rubensonderzoek van het KMSKA.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50