Vespertijd

print

Constant Permeke
Antwerpen 1886 - Oostende 1952
1927
olieverf op doek
128 x 149 cm
Inventarisnummer 2779

Begin jaren 20 trok Constant Permeke voor een korte tijd terug naar de Leiestreek. Daar hadden zijn vrienden en collega-expressionisten Gustave De Smet en Frits Van den Berghe zich ook gevestigd. Eens te meer grepen de hardheid van het plattelandsleven en de verbondenheid en de verknochtheid van de boer aan zijn land Permeke aan. In Astene, een dorpje aan de oevers van de Leie, schilderde hij enkele monumentale werken. Niet alleen landschappen, maar ook besloten interieurs van eenvoudige plattelandswoningen.
We zien een vrouw die koffie maalt terwijl haar man een pijp rookt. Een hondje kijkt de toeschouwer frontaal aan. De imposante hoofdfiguren hebben geen aandacht voor het publiek. Het is koffiepauze in de namiddag zo rond een uur of vijf, het is vespertijd. De katholieke kerk deelde de dag van haar gelovigen in met vaste gebeden op vaste uren. De vespers is daarbij het voorlaatste gebed van de dag. Dat merk je ook aan de personages. Ze zijn uitgeput van het werk, in gedachten verzonken, niet in staat tot een gesprek.

Beeldvullend

Permeke heeft dit doek nauwelijks beschilderd. Toch is Vespertijd geen luchtig schilderij. De robuuste figuren in aardekleuren nemen het hele oppervlak in. De man is grotendeels getekend en bijna niet ingekleurd, de vrouw is donkerder. Geen van beiden heeft veel ruimte om te bewegen. Ze zitten vast in hun bestaan, een leven van hard werken.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50