Voor de kroeg

print

David Teniers II
Antwerpen 1610 - Brussel 1690
olieverf op paneel
37 x 39 cm
Inventarisnummer 345

Een kroeg in een landschap, het is een terugkerend motief in het werk van David Teniers II. Hij is bekend om zijn interieurs, zijn boerentaferelen en zijn landschappen. Anders dan de werken uit zijn beginjaren heeft Voor de kroeg geen moraliserende ondertoon. Teniers streefde hier naar een evenwichtige opbouw. Hij wou niet per se waarschuwen voor zondig gedrag.
De kroeg in kwestie bevindt zich links vooraan. In het deurgat staat een vrouw. Voor de deur zitten enkele mannen te roken en te drinken. Een van hen staat recht en draait zich weg van het gezelschap. Hij draagt een rode bonnet en kijkt naar een hond. Zo verschuift hij de blik van de toeschouwer naar de rivier verderop. Aan de andere oever van die rivier ligt een prachtig landschap. Vooral de beboste helling, de rotspartijen, het door bomen omringd kasteel en de iets hoger gelegen toren trekken de aandacht. De indrukwekkende wolkenformaties in de lucht weerspiegelen het landschap.

Klein schilderijtje, groots landschap

Vanaf de jaren 40 wordt het landschap een belangrijk thema in de 17de-eeuwse schilderkunst. De stedelijke elite ging steeds vaker van het buitenleven genieten in ‘huizen van plaisantie’. Teniers vloeiende overgangen en de zorgvuldig aangebrachte accenten maken dat dit kleine schilderijtje een groots landschap toont.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50