Vrouwen op het Rokin, Amsterdam

print

George Hendrik Breitner
Rotterdam 1857 – Amsterdam 1923
olieverf op doek
135 x 185 x 13 cm
Inventarisnummer 2020

Rond het einde van de 19de eeuw zag de handcamera het levenslicht. Voor het eerst konden fotografen enkele beelden na elkaar schieten en beweging vastleggen op de gevoelige plaat. De Nederlandse impressionist George Hendrik Breitner was er meteen weg van. Naast tekenen en schetsen werd fotografie voor hem een tweede onmisbare geheugensteun. Foto’s boden hem de mogelijkheid om beelden meteen op te slaan en later opnieuw te gebruiken.
Rond 1895 maakte Breitner enkele schilderijen van de Amsterdamse straat het Rokin en haar omgeving, waaronder deze Vrouwen op het Rokin, Amsterdam. Het doek lijkt de spontane weergave van een toevallig moment, maar dat is allerminst het geval. Breitner werkte het nauwgezet uit in zijn atelier. De indruk van toevalligheid en spontaniteit realiseerde hij door te schilderen met forse, ruwe streken. Het is hem niet om het detail, maar om de impressie te doen. Toch is de nauwelijks uitgewerkte huizenrij op de achtergrond vandaag nog steeds als dusdanig herkenbaar.

Snapshot

Breitner nam in dit werk heel wat effecten over uit de fotografie. De onherkenbare hoofden van de dames doen aan de wazige gezichten van voorbijgangers op foto’s denken. De abrupte afsnijding van hun onderlichamen maakt dan weer dat het schilderij iets van een snapshot krijgt.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50