De wandeling

print

Roger Raveel
Machelen-aan-de-Leie 1921
1964
olieverf op doek, olieverf op paneel, gemengde technieken
202,5 x 299 x 9 cm
Inventarisnummer 3159

Net als vele andere Belgische kunstenaars die in oorlogstijd volwassen werden, vroeg Roger Raveel zich af hoe de schilderkunst in deze wereld past. Hij startte bij zijn geboortedorp Machelen, aan de oevers van de Leie, waar alles vertrouwd was en vooral heel gewoon. Ook in het dorp sluipt de moderne tijd binnen, zij het op een heel andere manier dan in de stad. Dat wil Raveel tonen, zonder heimwee en zonder sentiment.
Een kat stapt in een rood met zwart omlijnde vlek. Een groene stippellijn stopt abrupt bij een waterloopje. Een man met mozaïekhoofd aanschouwt het geheel. De toeschouwer ziet wat hij ziet, misschien zelfs meer. Met De wandeling werkt Raveel een vat vol beeldende tegenstellingen uit. Het is een schilderij met allerlei verfeffecten, maar evengoed een tekening met nadruk op lijnenspel en witruimte. De houten balk links vooraan geeft het geheel een driedimensionale toets. De reële elementen die hier en daar opduiken maken er ook een assemblage van.

Doe het zelf

In dit werk zien we hoe Raveel enkele componenten van het landelijke leven anders behandelt dan zijn collega-kunstenaars voor hem. Zij maakten schilderijen die ze als afgewerkt en autonoom beschouwden, Raveels wereld is nooit af. De toeschouwer krijgt geen totaalbeeld. Hij moet een positie innemen en het werk zelf invullen.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50