Zelfportret met blauw schetsboek

print

Léon Spilliaert
Oostende 1881 - Brussel 1946
1907
waterverf op papier
50 x 38 cm
Inventarisnummer 2697

Het debuut van de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert viel samen met de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw. In die periode zagen verschillende kunsttendensen met uiteenlopende onderwerpen het levenslicht. Het is dan ook niet makkelijk om Spilliaert in één stroming onder te brengen. Temeer omdat de kunstenaar gedurende zijn carrière een heel eigenzinnig oeuvre heeft uitgewerkt. Net als de impressionisten hechtte hij veel belang aan licht. Toch gebruikte hij ook licht-donker tegenstellingen om een raadselachtig effect te bekomen.
In 1907 schilderde Spilliaert enkele portretten van zichzelf, al lezend of werkend aan een tekening in een kamer in zijn ouderlijk huis. In Zelfportret met blauw schetsboek neemt bij bijna heel de compositie in. De blauwe accenten op zijn gelaat en het boek en de rode accenten op de wandtafel maken het beeld levendig. Door de lichtvlek op zijn voorhoofd en zijn haar komen zijn beschaduwde, donker omrande ogen, sterk naar voren.

Spiegelbeeld

Met zijn zelfprotretten wil Spilliaert doordringen in zijn onrustige, koortsige karakter. Hij kijkt de toeschouwer hier scherp aan om hem te laten deelnemen aan zijn proces van introspectie. Of kijkt hij misschien gewoon naar zijn spiegelbeeld dat hij probeert neer te schetsen in het boek dat hij vasthoudt?

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50