Alle artikels

Mauritshuis herontdekt schilderij Jan Steen

Lees meer
Schilderij De bespotting van Simson van Jan Steen

Het schilderij De bespotting van Simson uit onze collectie is een echte Jan Steen, tot die conclusie komen specialisten van het Mauritshuis. Geruime tijd stond het schilderij te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen. Ten onrechte, want schilderstijl, techniek en voorstelling passen probleemloos in het oeuvre van de meester zelf. Het schilderij is door het Mauritshuis technisch onderzocht en door restauratoren van het museum gerestaureerd. Na behandeling vormde de herontdekte Steen een stralend hoogtepunt in de tentoonstelling 'Jan Steen vertelt' in het Mauritshuis.

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis: “Bij het selecteren van bruiklenen voor de tentoonstelling Jan Steen vertelt had onze conservator Ariane van Suchtelen sterk het vermoeden dat De bespotting van Simson geen kopie is, maar geschilderd werd door Jan Steen zelf. Na verdere bestudering, restauratie en technisch onderzoek komen we tot de conclusie dat dit schilderij niet alleen geschilderd is door de meester zelf, maar dat het in bijzonder goede staat bewaard is gebleven. Alsof het schilderij rechtstreeks uit het atelier van Jan Steen komt.”

Dankzij het Mauritshuis is KMSKA een echte Jan Steen rijker!

Manfred Sellink, directeur KMSKA

Manfred Sellink, directeur van het KMSKA: “Het KMSKA is gesloten omwille van uitgebreide renovatiewerkzaamheden. We grijpen deze sluiting aan om onze kunstwerken als ambassadeurs in buitenlandse musea tentoon te stellen. Onze structurele samenwerking met het Mauritshuis resulteert in tentoonstellingen als Zuiderburen en presentaties als Antonello in de Gallerij. De restauratie van dit schilderij die geleid heeft tot de toeschrijving aan Jan Steen is een prachtig resultaat van dit bijzondere partnership. Dankzij Mauritshuis is KMSKA een echte Jan Steen rijker!”

Ontdekking tijdens restauratie

Toen restauratoren van het Mauritshuis het schilderij uit aan de achterkant bekeken, ontdekten ze iets bijzonders: het is niet bedoekt. Dit betekent dat er in het verleden nooit een extra steundoek tegen de achterkant van het schilderij is geplakt – een zeldzaamheid bij zeventiende-eeuwse schilderijen. Langs de randen van het doek zitten op regelmatige afstand van elkaar gaatjes, steeds met zo’n 10 cm er tussen. Door die gaatjes was het touw geregen waarmee het doek tijdens het schilderen in een houten raam was bevestigd. In sommige van de gaatjes bleken zelfs nog restanten van dat touw aanwezig. Na het schilderen is het doek uit dit raam gehaald en met spijkertjes op een spanraam bevestigd. Uitzonderlijk is dat het schilderij nu nog op het originele spanraam zit. Ook het verfoppervlak bevindt zich in uitzonderlijk goede staat. Het is heel bijzonder dat een schilderij door de eeuwen heen zo onaangetast is gebleven.