Alle artikels

De Koning drinkt op Topstukkenlijst. Proost!

Lees meer
De Koning drinkt, een tekening van Jacob Jordaens

Onlangs kreeg een werk uit de collectie van het KMSKA een plek op de Topstukkenlijst. Dat is een lijst met zeldzame en onmisbare cultuurgoederen. Het gaat om de 17de-eeuwse tekening De Koning drinkt van Jacob Jordaens. 

Jordaens heeft het thema van de Driekoningennacht verschillende keren in beeld gebracht. Hij focuste daarbij steeds op hetzelfde moment: het ogenblik waarop de koning van de avond het glas heft en zijn gezelschap roept: “De Koning drinkt!”

 

De versie uit onze collectie dateert van 1640. Het is eigenlijk een ontwerp dat Jordaens maakte voor een gravure van zijn tijdgenoot en collega-kunstenaar Paulus Pontius (1603-1658).

Zeldzaam exemplaar

De tekening is zeldzaam omdat ze de enige zeer rijkelijk en op groot formaat uitgewerkte, zelfstandige genretekening van Jacob Jordaens is die in Vlaanderen bewaard wordt.

 

Ook op artistiek vlak is ze enorm waardevol. Let vooral op de precieze hantering van de pen en de trefzekere toevoeging van kleur met water- en dekverf.

De Koning drinkt, een tekening van Jacob Jordaens (detail)
De Koning drinkt in detail Let op de precieze hantering van de pen
De Koning drinkt, een tekening van Jacob Jordaens (detail)
De Koning drinkt in detail Ook de trefzekere toevoeging van kleur met water- en dekverf valt op
De Koning drinkt, een tekening van Jacob Jordaens (detail)
De Koning drinkt in detail Je kan zien hoe Jordaens deze tekening bleef aanpassen en herwerken door extra stukjes papier op het blad te kleven en ze onderaan zelfs te vergroten
De Koning drinkt, een tekening van Jacob Jordaens (detail)
De koning drinkt Komt deze doedelzakspeler ook terug in Jordaens' schilderij Zoals de ouden zongen, piepen de jongen?

Extra bijzonder is het feit dat deze tekening ons inzicht geeft in het creatieve proces van Jacob Jordaens. Je kan zien hoe hij ze bleef aanpassen en herwerken door extra stukjes papier op het blad te kleven en het onderaan rechts zelfs te vergroten.  

 

De doedelzakspeler rechts achteraan doet overigens denken aan een gelijkaardig personage op Jordaens' schilderij Zoals de ouden zongen, piepen de jongen

Topstuk!

De Topstukkenlijst is een lijst met zeldzame en onmisbare cultuurgoederen. Het gaat om stukken die in Vlaanderen bewaard moeten blijven omdat ze een bijzondere archeologische, (cultuur)historische, artistieke of wetenschappelijke betekenis hebben. Het KMSKA bewaart op dit moment 111 van de 777 werken op de Topstukkenlijst.

Ontdek alle Topstukken