Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

Tatave! Over kunstpaus Paul-Gustave van Hecke

print

Datum: 01/10/2017
Start/einduur 11.00 - 12.00

Paul-Gustave Van Hecke was één van de meest spraakmakende culturele figuren die België ooit heeft gekend. De eigenzinnige Van Hecke - Tatave voor de vrienden - was een duivel-doet-al, maar bovenal een echte kunstpaus. 

Frits Van den Berghe, Paul-Gustave van Hecke en zijn vrouw Norine De Schrijver, KMSKA

Frits Van den Berghe, Paul-Gustave van Hecke en zijn vrouw Norine De Schrijver, KMSKA

In deze lezing gaat dr. Manu Van der Aa in op de betekenis van Paul-Gustave van Hecke (1887-1967) voor het kunstleven in België (ruwweg de periode 1910-1965). Na zijn ‘literaire’ periode in Gent en Antwerpen, vestigde Van Hecke zich in 1915 in Brussel, waar hij zich na de Eerste Wereldoorlog profileerde als kunstpromotor, -handelaar en -verzamelaar. Samen met zijn Antwerpse vriend André de Ridder zette hij eerst de Vlaamse expressionisten (Permeke, De Smet & Van den Berghe) op de kaart; daarna nam hij het alleen op voor de surrealisten (Magritte, Delvaux, Mambour). De galerieën Sélection & L’époque, de toonzaal Norine (zijn modehuis) en de tijdschriften Sélection en Variétés, waren de instrumenten waarmee hij zijn doel trachtte te bereiken. Na een pauze tijdens de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog, nam hij in de jaren 1950 en 1960 zijn rol van kunstpromotor weer op, onder meer met de grote zomertentoonstellingen in het Casino van Knokke.

Over de spreker

Profiel Manu van der Aa

Manu van der Aa (Turnhout 1964) promoveerde op een biografie van Alice Nahon, ‘Ik heb de liefde liefgehad’. Het leven van Alice Nahon (2008). Voor dit werk kreeg hij in 2009 de Prijs voor letterkunde (biografie) van de Provincie Antwerpen. Hij is verbonden aan het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden van de Universiteit Antwerpen en publiceert voornamelijk over de Nederlandstalige literatuur van het interbellum, o.m. in het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd , waarvan hij stichtend redacteur is. Zijn biografie over Paul-Gustave van Hecke, Tatave! , verscheen in april 2017.

Praktisch

  • Aanvang: 11.00 uur (deuren: 10.30 uur)
  • Thomas More Campus National, Kronenburgstraat 62-66, 2000 Antwerpen
  • Prijs: gratis met inschrijving
  • Schrijf je nu in.

Meer info

info@kmska.be
T 03 224 95 50

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50