Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

Middelheimmuseum: begeesterende gesprekken

print

Datum: 05/11/2017
Start/einduur 11.00 - 12.00

 Als museumpark is het Middelheimmuseum niet ontstaan vanuit het initiatief van één visionair verzamelaar. De collectie is gegroeid door verschillende vormen van samenspraak tussen opmerkelijke figuren, instellingen en hedendaagse kunstenaars.

Auguste Rodin, De schrijver Honoré de Balzac, KMSKA, inv. 2196, in bruikleen aan het Middelheimmuseum

Auguste Rodin, De schrijver Honoré de Balzac, KMSKA, inv. 2196, in bruikleen aan het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum maakt ruimte voor moderne en hedendaagse kunst onder de blote hemel boven de stad. Het museumpark brengt beeldende kunst, architectuur en natuur samen om authentieke, zintuiglijke en verbeeldingskrachtige ervaringen te delen, in een publieke ruimte waar respectvol plaats gemaakt wordt voor gedragen opvattingen én voor nieuwe posities die de canon uitdagen: voor tegenstellingen en tegenspraak.

Het Middelheimmuseum neemt een bijzondere plek in in het museumlandschap. Als museumpark is het niet ontstaan vanuit het initiatief van één visionair verzamelaar, zoals de meeste gelijkaardige verzamelingen dat wel zijn. Sinds het Antwerpse stadsbestuur het museum oprichtte in 1950, is de collectie gegroeid aan de hand van verschillende vormen van samenspraak. Natuurlijk waren er legendarische dialogen tussen opmerkelijke figuren, maar minstens zo bepalend was de samenspraak tussen gelijkgestemde instellingen. Ook vandaag blijven die vormen van samenwerking een richtinggevend principe. En net als in 1950, neemt het gesprek met hedendaagse kunstenaars zoals Chris Burden, Paul McCarthy en Katharina Fritsch een centrale plaats in. Dan is er nog de complexe uitwisseling tussen de publieke ruimte en de museumruimte. En welke gesprekken zullen vorm geven aan de toekomst van het museum?

Over de spreker

Profiel Sara WeynsSara Weyns (°1979) werkte vanaf 2002 als freelancepublicist en -curator. In 2005 vervoegde ze het Middelheimteam als curator en tentoonstellingsmaker. Tentoonstellingen voor het Hessenhuis, het Middelheimmuseum en de publieke ruimte volgden uit intensieve samenwerkingen met kunstenaars als Chris Burden, Paul McCarthy, Andrea Zittel, Peter Rogiers, Katharina Fritsch, Richard Deacon en vele anderen. Bijna steeds worden voor die tentoonstellingen, samen met de kunstenaars, nieuwe werken gecreëerd, specifiek voor het museum of de locatie in de stad. Sinds januari 2014 is Weyns directeur van het Middelheimmuseum. Samen met het museumteam wil ze, vanuit het plezier van de beleving, een goesting doen ontstaan om (beeldhouw)kunst te begrijpen. 

Praktisch

  • Aanvang: 11.00 uur (deuren: 10.30 uur)
  • Thomas More Campus National, Kronenburgstraat 62-66, 2000 Antwerpen
  • Prijs: gratis met inschrijving
  • De inschrijvingen zijn afgesloten. Je kan je niet meer inschrijven voor deze lezing. 

Meer info

info@kmska.be
T 03 224 95 50

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50