Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

Kairos. Het juiste moment en de gelegenheid

print

Datum: 04/02/2018
Start/einduur 11.00 - 12.00

Voor het ‘goede moment’ hadden de oude Grieken een woord: kairos. In haar lezing gaat Prof. dr. Barbara Baert (KU Leuven) na hoe dat concept zich sinds Homeros ontwikkelde in tekst en beeld. En ze vraagt zich af wat het vandaag voor ons kan betekenen.  

  Fig. 2. Torino Museo di Arte Greco-Romana - Kairos Relief

Een reliëf met Kairos naar het Lysippos model, 2de eeuw, Turijn, Museo di Arte Greco-Romano

Iedereen kent uit eigen ervaring het gevoel: er doet zich min of meer onverwacht een kans voor waarvan je weet dat je hem nu moet grijpen. Anders ben je te laat en is de gelegenheid, het ogenblik, voorbij. Letterlijk onherroepelijk. Voor dat ‘goede moment’ hadden de oude Grieken een woord: kairos. In het Latijn wordt dat occasio. In haar lezing gaat Barbara Baert na hoe het concept kairos zich sinds Homeros ontwikkelde in tekst en beeld. Gaandeweg wordt het begrip vermenselijkt tot een mooie jongeling met vleugels aan zijn voeten of op zijn rug. Zoals de latere engelen.

Ook vraagt Baert zich in haar voordracht af wat Kairos voor ons vandaag kan betekenen. Wat is de relevantie van het begrip in snelle tijden waarin ons wordt voorgehouden dat we ‘de kansen moeten grijpen’? Wat is de verhouding met ‘de lange duur’, het geduldige opbouwen, het leren, het jarenlange verrijken van kennis? Het blijkt onder meer dat het Kairosmodel gretig wordt gebruikt in boeken over nieuwe managementstijlen op de werkvloer.

Over de spreker

BarbaraBaert_IDKBarbara Baert (Turnhout 1967) is gewoon hoogleraar Kunstwetenschappen aan de KU Leuven. Ze doceert er o.m. iconologie, kunsttheorie en beeldanalyse, en middeleeuwse beeldcultuur. In 2006 richtte ze de internationale en interdisciplinaire Iconology Research Group op. In 2016 won ze de prestigieuze Francqui-prijs voor haar iconlogisch onderzoek naar de middeleeuwse beeldcultuur. Een volledige lijst van haar publicaties vind je op www.kuleuven.be.

Meer info

In het herfstnummer van ZAAL Z kan je alvast een korte introductie lezen.

info@kmska.be
T 03 224 95 50
 

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50