Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

INCIDENTS IN A MUSEUM: TENTOONSTELLINGSRUIMTEN IN FILM

print

Datum: 02/12/2018
Start/einduur 11.00 - 12.00

In de compilatiefilm  Incidents in a Museum: Art Galleries in Film presenteert S teven Jacobs een onderzoek naar de verschillende manieren waarop musea worden voorgesteld in speelfilms.

4622 Jean-Luc Godard, Bande à part, 1964, Louvre-scène

Incidents in a Museum: Art Galleries in Film is de titel van een film die kunsthistoricus Steven Jacobs in 2012 maakte met filmmaker Karel De Cock. Deze 46 minuten durende compilatiefilm brengt scènes samen uit speelfilms van de jaren 1920 tot heden die zijn gesitueerd in musea of kunstgalerijen. Het is opvallend dat musea in films telkens specifieke associaties oproepen: ze zijn elitaire tempels waarin enkel snobs en dandy’s van kunst genieten of vooral geschikte ontmoetingsplekken voor geheime minnaars, misdadigers of spionnen. Musea worden ook vaak in verband gebracht met mysteries en gevaren. Steevast zijn ze bevreemdende plaatsen, waarin spiritistische en atavistische krachten personages in de ban houden, of plekken van de dood, die ook voor personages fataal zijn. Daarnaast vormen musea voor sommige filmregisseurs ideale plaatsen voor zelfreflectie. Zij vormen immers het decor voor scènes waarin met behulp van camerabewegingen en point-of-view shots het kijken (naar schilderijen of sculpturen) gevisualiseerd wordt.

Over de spreker

steven-jacobs-lozDr. Prof. Steven Jacobs is een kunsthistoricus gespecialiseerd in de relaties tussen film, beeldende kunst en architectuur. Daarnaast focust zijn onderzoek zich op het werk van schilder Raoul De Keyser. Hij publiceerde uitvoerig in tijdschriften als Art Journal, Early Visual Popular Culture, History of Photography, The Journal of Architecture, Millennium Film Journal, October en De Witte Raaf. Hij is tevens auteur of co-auteur van boeken als The Wrong House: The Architecture of Alfred Hitchcock (2007), Framing Pictures: Film and the Visual Arts (2011), The Dark Galleries: A Museum Guide to Painted Portraits in Film Noir (2013), Screening Statues: Cinema and Sculpture (2017) en The City Symphony Phenomenon: Cinema, Art, and Urban Modernity Between the Wars (2018). Hij doceert aan Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen.

Praktisch

Meer info

E: info@kmska.be
T: 03/224.95.50

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50