Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

AUGUSTE RODIN - STATUAIRE

print

Datum: 06/01/2019
Start/einduur 11.00 - 12.00

Auguste Rodin, de Frans impressionistisch beeldhouwer, begon aanvankelijk als décorateur. Tegen de tijd dat hij stierf, was Rodin een gevierd kunstenaar. Sandra Kisters vertelt hoe hij zo succesvol werd.

1654.001 Auguste Rodin, Pierre de Wissant, KMSKA

In het recent verschenen The Lure of the Biographical onderzoekt Sandra Kisters hoe kunstenaars in het tijdperk van de opkomende nieuwe media van de fotografie, film, kranten en tijdschriften, omgingen met hun publieke imago en met eventuele biografische duidingen van hun oeuvre. Naast de Amerikaanse Georgia O’Keeffe en de Britse Francis Bacon, is de Franse beeldhouwer Auguste Rodin een van de drie cases in dit boek. Rodin was tegen de tijd dat hij stierf een gevierd kunstenaar, zijn collectie werd geschonken aan de Franse staat en niet lang na zijn dood opende het Musée Rodin; eerst in het Hôtel de Biron in Parijs en later ook een museum in Meudon, waar hij een groot ateliercomplex en woonhuis had. In de lezing zal Kisters dieper ingaan op de ontwikkeling van zijn publieke beeldvorming en de waardering van zijn werk, tijdens zijn leven en postuum. Hoe werd Rodin, die aanvankelijk begon als décorateur, een succesvol statuaire?

Over de spreker

sandra-kisters-loz Dr. Sandra Kisters studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij promoveerde in 2010 aan de VU op een studie naar de biografische beeldvorming van moderne kunstenaars. Kisters was werkzaam bij Museum Jan Cunen in Oss, als universitair docent aan de Radhoud Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2015 is zij hoofd van de sector Collectie en Onderzoek van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Daar realiseerde zij onder meer een bestandscatalogus van de collectie surrealisme van het museum. In 2017 verscheen The Lure of the Biographical. On the (Self-) Representation of Modern Artists. Geredigeerde bundels van haar hand zijn Esner. Kister, Lehmann (eds.), Hiding Making - Showing Creation. The Studio from Turner to Tacita Dean (2011) en Esner en Kisters (eds.), T he Mediatization of the Artist (2018). Momenteel is Kisters nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Depot Boijmans Van Beuningen.

Praktisch

Meer info

E: info@kmska.be
T: 03/224.95.50

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50