Alle activiteiten

Lezing op zondag: Adriaan Gonnissen

Lezing
  • Datum
  • Locatie Campus National Kronenburgstraat 62-66 Antwerpen
Lees meer
Kunstwerk Victor Delhez

Trans-Atlantische modernismen. Kunstconnecties tussen België & Argentinië, 1910-1958

 

Een boeiende spreker trakteert je op een inspirerende lezing over kunst. Mooier kan een zondag niet starten. Adriaan Gonnissen is boekenmaker en curator moderne kunst in Mu.ZEE Oostende. Tijdens zijn lezing belicht hij de link tussen Belgische en Argentijnse moderne kunst. 

Kunst zonder grenzen

Hét toverwoord binnen het groeiende discours rond Global Art History? Circulaties. Modernisme- en avant-gardestudies leggen de focus steeds vaker op (reis)bewegingen van kunstobjecten, kunstenaars, tentoonstellingen, stijlen en esthetiek. Zo krijgen ze inzicht in de menselijke beeldcultuur op wereldschaal.

 

Want beeldcultuur en esthetiek hebben zich nooit laten indijken door mentale of fysieke begrenzingen. Transculturele of transregionale uitwisselingen en nomadische esthetische motieven zijn een essentie en geen bijproduct van menselijke cultuur.

De corridor tussen België en Argentinië

Tijdens deze lezing belicht Adriaan Gonnissen de hybride modernismen van verbinding en inclusie, van dekolonisering en decanonisering.

 

Zo buigt hij zich over enkele boeiende vragen:

 

  • Wat zijn trans-Atlantische modernismen?
  • Welke politiek-maatschappelijke, koloniale en economische motieven en ambities faciliteerden de culturele corridor tussen België en Argentinië ca. 1910-1958?
  • Welke concrete transnationale artistieke interacties kwamen daaruit voort?
  • Welke esthetische mogelijkheden en artistieke thema’s hebben moderne kunstenaars beproefd, gedeeld en ontwikkeld? Opdat er ook vandaag nog vernieuwende scenografische dialogen mogelijk zijn tussen kunstwerken van weerszijde van de Atlantische Oceaan?

Adriaan Gonnissen in een notendop

Portret Adriaan Gonnissen
Adriaan Gonnissen

  • Adriaan Gonnissen is boekenmaker en curator moderne kunst in Mu.ZEE Oostende.
  • Zijn specialisatie? Relatief onbekende Belgische kunstenaars herwaarderen en nieuwe kunsthistorische narratieven zoeken die de geschiedenis van de Belgische modernismen uitbreiden en/of verdiepen.
  • Gonnissen was redacteur en (co)curator van publicaties en retrospectieve tentoonstellingen: Cinema Joostens (2014), Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme (2016), Masereel en Hedendaagse kunst: Verzet in Beelden (2017), De tegenspraak van het modernisme (2017), Flouquet – Kassak – Léonard: De architectuur van het beeld tijdens het interbellum (2018), Hoe? Boer! – ‘Dada voor nu, en voor straks, Dada voor altijd’ (2019).

Vriendenvoordeel

 

Als vriend van het KMSKA kan je als eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen. 

 

Ik word vriend!

Online registratie

Tijdens deze lezing belicht Adriaan Gonnissen de link tussen Belgische en Argentijnse moderne kunst. Je kan deze lezing gratis bijwonen.