Alle activiteiten

Lezing op zondag: Anna Rademakers

Lezing
 • Start
 • Einde
 • Locatie Geannuleerd
Lees meer
Schilderij Koning Willem I van Mattheus Ignatius van Bree
Koning Willem I, KMSKA Mattheus Ignatius van Bree

Kind van gescheiden ouders. Kunststad Antwerpen ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de Belgische Revolutie

 

Aan de hand van verhalen uit de geschiedenis van het Museum, de Academie voor Schone Kunsten en de Antwerpse Salons schetst Rademakers het rijke culturele leven in de havenstad.

Cultuurstad Antwerpen

De focus van deze lezing: het kunstklimaat in de stad Antwerpen van ca. 1810 tot 1840. Wie waren de sleutelfiguren? Wat waren de belangrijkste culturele instellingen? Welke kunstopvattingen droegen zij uit?

Andere kunstcentra

Bijzondere aandacht gaat naar de verhoudingen tussen Antwerpen en andere belangrijke kunstcentra in het rijk, zoals Brussel en Amsterdam (ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden). Was er in de periode 1815-1830 enige vorm van samenwerking of kruisbestuiving tussen steden in de twee landsdelen? Of hielden zij hun focus lokaal? En wat betekende de Belgische Revolutie vervolgens voor het kunstleven in Antwerpen?

Anna Rademakers in een notendop

Portret Anna Rademaekers
Anna Rademaekers

 • Anna Rademakers werd in 1981 geboren in Nederland.
   
 • Ze groeide grotendeels op in België.
   
 • Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Moderne Geschiedenis in Utrecht en Kunstgeschiedenis in Leiden.
   
 • In 2020 verdedigde ze haar proefschrift Moederstad en vaderland. Nationale identiteit en lokale trots in de schilderswereld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1839). Daarvan verscheen ook een handelseditie.
   
 • Ze werkt als collectiespecialist cultuurgeschiedenis bij de KB | Nationale Bibliotheek in Den Haag.

Beperkte capaciteit

 

Omwille van de coronamaatregelen zijn we ertoe verplicht om de capaciteit van onze lezingen in te perken. Bij een eventuele versoepeling van de maatregelen kunnen we er steeds voor opteren om bijkomende tickets vrij te geven. Zet je op de wachtlijst voor dit evenement of hou onze kanalen in de gaten.

Vriendenvoordeel

Als vriend van het KMSKA kan je al eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen.

Ik word vriend