Alle activiteiten

Lezing op zondag: Bart Fransen

Lezing
 • Datum
 • Locatie Campus National Kronenburgstraat 62-66 Antwerpen
Lees meer
Schilderij Maria met Kind en de Kanselier Rolin uit de collectie van het Louvre

Jan van Eyck, 'De grote schilder van de illustere Hertog van Bourgondië'

 

Een boeiende spreker trakteert je op een inspirerende lezing over kunst. Mooier kan een zondag niet starten. Bart Fransen is hoofd van het studiecentrum Vlaamse Primitieven. Tijdens zijn lezing zet hij de Europese uitstraling van Jan van Eyck in de verf. 

Op reis met Jan van Eyck

1425. Jan van Eyck wordt hofschilder van Filips de Goede, hertog van Bourgondië. In die tijd is Bourgondië één van de meest welvarende vorstendommen van Europa. Zijn benoeming aan het hof is de start van een blitzcarrière.

 

In opdracht van Filips de Goede maakt Jan van Eyck verschillende reizen –  sommige worden in de rekeningen opgenomen als geheime zendingen. Op één van die reizen vergezelt hij een diplomatieke missie naar Portugal. Die moet het huwelijk regelen van Filips de Goede met de dochter van de Portugese koning, Isabella van Portugal. De onderneming duurt meer dan een jaar. De reis is goed gedocumenteerd, dankzij een reisverslag dat bewaard bleef in het Brusselse Rijksarchief. De opdracht van Jan van Eyck? Een portret maken van Filips’ aanstaande bruid. Dat schilderij ging jammer genoeg verloren.

Beroemd tot in Aragon

Jan van Eyck veroorzaakt een revolutie in de Europese schilderkunst. Zijn naam en faam verspreiden zich razendsnel in heel Europa. Hij krijgt dan ook vele buitenlandse opdrachten en vroege navolgers, met name in Aragon. Daar staat hij in de archieven vermeld als ‘de grote schilder van de illustere Hertog van Bourgondië’.

 

Tijdens deze lezing zet Bart Fransen de vroege Europese uitstraling van Jan van Eyck in de verf. Ook de directe impact van zijn oeuvre op buitenlandse kunstenaars komt aan bod. Bijzondere aandacht gaat naar het koninkrijk Aragon.

Bart Fransen in een notendop

Portret Bart Fransen
Bart Fransen

 • Bart Fransen is hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven.
   
 • Hij behaalde zijn doctoraat in de Kunstwetenschappen aan de KU Leuven in 2009 met een proefschrift over 'Rogier van der Weyden and Stone Sculpture in Brussels’ (Harvey Miller, 2013).
   
 • Fransen was verbonden aan het Prado Museum in Madrid, aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en aan de KU Leuven.
   
 • Momenteel werkt hij aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.
   
 • Hij geeft lezingen en publiceert over de 15de-eeuwse kunst van de Lage Landen en de artistieke banden tussen Vlaanderen en Spanje.
   
 • Daarnaast leidt hij het VERONA-project (Van Eyck Research in Open Access). De EU bekroonde dit project onlangs met de European Heritage/Europa Nostra Award in de categorie onderzoek.

Vriendenvoordeel

 

Als vriend van het KMSKA kan je als eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen. 

 

Ik word vriend!

Online registratie

Tijdens deze lezing zet Bart Fransen de vroege Europese uitstraling van Jan van Eyck in de verf. Je kan deze lezing gratis bijwonen. Inschrijven kan vanaf maandag 28 oktober. Vrienden van het KMSKA kunnen nu al een plaatsje reserveren.