Alle activiteiten

Lezing op zondag: Bert Watteeuw

Lezing
  • Start
  • Einde
  • Locatie Geannuleerd
Lees meer
Portret van Matthias Jacque van een anonieme meester
Portret van Matthias Jacque, 1654, Rijksarchief Luik Anoniem

Het portret van Matthias Jacque (1654) en de verbeelding van personen met een beperking in de vroegmoderne schilderkunst

 

Op basis van intensief archiefonderzoek reconstrueerde Bert Watteeuw het aangrijpende levensverhaal van Matthias Jacque, een gewone buitengewone Luikse jongen.

Een buitengewoon levensverhaal

Het portret en de biografie van Matthias Jacque bieden een zeldzaam gedetailleerde inkijk in het leven van iemand met een beperking in het Luik van de zeventiende eeuw. Het portret is een belangrijke toevoeging aan de (grotendeels ongeschreven) geschiedenis van personen met een beperking. Het speelde namelijk een rol in een proces voor het hoogste hof van beroep in het Heilige Roomse Rijk: het Reichskammergericht in Speyer.

Courante beeldtradities

Daarnaast contrasteert Watteeuw het portret met meer courante beeldtradities. Die beelden personen met een beperking doorgaans weinig flatterend af. Hoe kunnen we deze soms schokkende beelden in een museale context presenteren, duiden en interpreteren? Hoe kunnen musea de aandacht verleggen van de beperkingen naar (artistieke) kwaliteiten en talenten? Musea schieten in hun collecties vaak dramatisch tekort in de representatie van personen met een beperking. Samen met de aanwezigen onderzoekt Watteeuw hoe het nieuwe museum ook op dit vlak zijn missie kan volbrengen om te verwonderen, verrijken en verbinden.

Bert Watteeuw in een notendop

Portret Bert Watteeuw
Bert Watteeuw

  • Bert Watteeuw studeerde kunstwetenschappen en sociale en culturele antropologie aan de KU Leuven.
  • Met het proefschrift Capita Selecta. Interdisciplinaire perspectieven op de cultuur van het portret in vroegmodern Vlaanderen behaalde hij aan dezelfde universiteit de titel van doctor in de kunstwetenschappen.
  • Hij is sinds 2011 verbonden aan het Antwerpse Rubenianum en het Rubenshuis.
  • Hij publiceerde uitgebreid over de cultuurgeschiedenis van het portret en werkte mee aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
  • Sinds 2018 is hij als projectleider verantwoordelijk voor de implementatie van een architecturaal masterplan voor een vernieuwde Rubenssite.

Beperkte capaciteit

Omwille van de coronamaatregelen zijn we ertoe verplicht om de capaciteit van onze lezingen in te perken. Bij een eventuele versoepeling van de maatregelen kunnen we er steeds voor opteren om bijkomende tickets vrij te geven. Zet je op de wachtlijst voor dit evenement of hou onze kanalen in de gaten.

Vriendenvoordeel

Als vriend van het KMSKA kan je als eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen.

Ik word vriend