Alle activiteiten

Lezing op zondag: Herman Pleij

Lezing
 • Start
 • Einde
 • Locatie Geannuleerd
Lees meer
Schilderij Madonna van Jan Gossaert uit de collectie van het Museo Nacional del Prado, Madrid
Madonna, ca. 1527, Museo Nacional del Prado, Madrid Jan Gossaert

Een seksuele revolutie rond 1500?

 

Dr. Herman Pleij gaat op zoek naar een verklaring voor de seksuele revolutie in onze contreien, in de 15de eeuw.

Vijftiende eeuw

In de Lage Landen verkennen literatuur en beeldende kunst het naakte lichaam. De pleidooien voor de vrije liefde volgen elkaar op. Ook het straatspektakel, de toegepaste kunst en de religieuze verbeeldingen doen mee. Het is bijna schokkend om te lezen hoe nu vrijwel onbekende teksten gedetailleerde vuilbekkerij in artistieke vormen weten te gieten. Al even onthullend is de vrijmoedigheid waarmee de schilders Bijbelse en klassieke figuren in al hun zinnelijkheid uitlijnen. De reactie blijft niet uit. In de loop van de zestiende eeuw volgt er een scherpe repressie.

Twintigste eeuw, jaren zeventig

De seksuele revolutie is in volle gang. Opmerkelijk zijn de parallellen met de vrijmoedigheid van vijf eeuwen geleden. Want ook nu blijft de reactie niet uit. De ‘verpreutsing’ die zich inzet, woedt vandaag nog altijd op volle kracht. De hamvraag: waarom doet deze ongekende eruptie rond 1500 zich bij ons sterker voor dan in de rest van Europa? In deze lezing zoekt en vindt Dr. Herman Pleij hiervoor een verklaring.

Herman Pleij in een notendop

Portret Herman Pleij
Herman Pleij

 • Herman Pleij werd in 1943 geboren in Hilversum.
   
 • Als emeritus-hoogleraar Middeleeuwse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam houdt hij zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en de ontwikkeling van Nederlandse identiteiten in het algemeen.
   
 • Hij publiceerde onder meer over middeleeuwse carnavalsteksten, de Brusselse stadscultuur aan de hand van sneeuwpoppen, Cocagne of Luilekkerland, Anna Bijns, de Nederlandse literatuur van 1400 tot 1560, en de zucht naar identiteit.
   
 • Onlangs verscheen van zijn hand Oefeningen in genot. Liefde en lust in de late Middeleeuwen.

Beperkte capaciteit

 

Omwille van de coronamaatregelen zijn we ertoe verplicht om de capaciteit van onze lezingen in te perken. Bij een eventuele versoepeling van de maatregelen kunnen we er steeds voor opteren om bijkomende tickets vrij te geven. Zet je op de wachtlijst voor dit evenement of hou onze kanalen in de gaten.

Vriendenvoordeel

Als vriend van het KMSKA kan je al eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen.

Ik word vriend