Alle activiteiten

Lezing op zondag: Matthias Depoorter

Lezing
  • Start
  • Einde
  • Locatie Campus National Kronenburgstraat 62-66 Antwerpen
Lees meer
heilige-franciscus-van-assi-opgelicht
Heilige Franciscus van Assisi predikt voor de dieren, KMSKA Jan Sibrechts

De natuur verbeeld

 

Een boeiende spreker trakteert je op een inspirerende lezing over kunst. Mooier kan een zondag niet starten. In deze lezing belicht Matthias Depoorter de vele verschijningsvormen en betekenissen van natuur in kunst.

Schildering van natuur

De natuur wakkert de verbeelding van kunstenaars aan. Zoals vele andere mensen zijn ze gevoelig voor de schoonheid en het mysterie van de ons omringende (natuurlijke) wereld. Maar de natuur schilderen met wetenschappelijke pretenties vergt jarenlange toewijding. Wisten oude meesters wat ze deden toen ze natuurtaferelen schilderden? Hoe ver reikte hun kennis van de fysionomie en het gedrag van vogels? Werkten ze empirisch of hadden ze andere objectieven?

Natuur in kunst

In deze lezing belicht Matthias Depoorter de vele verschijningsvormen en betekenissen van natuur in kunst. Als kunsthistoricus, schrijver en freelancecurator spreekt hij over zijn geliefkoosde onderwerpen: natuur en kunst. De uitgebreide collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen staat hierbij centraal. Matthias Depoorter is de uitgelezen persoon voor dit onderwerp. Amper tien jaar oud ontpopte hij zich als veldornitholoog. Overal waar hij kan, kijkt hij naar vogels. Die passie combineert hij met zijn onderzoeksdomein: de beeldende kunst

Matthias Depoorter in een notendop

Portret van Matthias Depoorter door Dirk De Cubber
Matthias Depoorter

Portretfoto: Dirk De Cubber

  • Matthias Depoorter studeerde kunstwetenschappen aan de UGent.
  • Hij was kunstcriticus voor Knack en publiceert voor verschillende kunstmagazines.
  • Van 2011 tot 2018 werkte Depoorter voor de Vlaamse Kunstcollectie, het samenwerkingsverband tussen het KMSKA, het Groeningemuseum, het MSK Gent, Museum – M Leuven en Mu.ZEE. Hij was daarnaast projectverantwoordelijke van de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders.
  • In 2018 werkte hij in het Museum voor Schone Kunsten in Gent als assistent-projectcoördinator en assistent-curator van de prestigieuze tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie. Hij was ook coördinator van het gelijknamige wetenschappelijke boek.
  • In 2018 cureerde Depoorter de collectiepresentatie gewijd aan Gaspar de Crayer (MSK).
  • Depoorter is een veldornitholoog en een specialist van de schildering van natuur in de kunst van de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw. In 2015 publiceerde hij het boek Vliegwerk. Vogels in de kunst.

Beperkte capaciteit

 

Omwille van de coronamaatregelen zijn we ertoe verplicht om de capaciteit van onze lezingen in te perken. Bij een eventuele versoepeling van de maatregelen kunnen we er steeds voor opteren om bijkomende tickets vrij te geven. Zet je op de wachtlijst voor dit evenement of hou onze kanalen in de gaten.

Vriendenvoordeel

Als vriend van het KMSKA kan je al eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen.

Ik word vriend