Alle activiteiten

(Uitgesteld) Verzamelen, herwaarderen en schenken

Studiedag
  • Start
  • Einde
  • Locatie Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
Lees meer
Zaalzicht in de expo Madonna ontmoet Dulle Griet

De expo Madonna ontmoet Dulle Griet toont werken die deel uitmaakten van de private kunstcollecties van Frits Mayer van den Bergh en Florent Van Ertborn. Naar aanleiding van deze tentoonstelling organiseren Museum Maeyer van den Bergh, het KMSKA en het Rubenianum een studiedag rond het belang van private kunstcollecties en schenkingen aan publieke instellingen. 

Experts gaan dieper in op  de oorsprong en de ontwikkeling van het private verzamelen en schenken van 15de- en 16de-eeuwse kunst in België en Nederland. Welke rol spelen private verzamelaars en schenkers van (oude) kunst in het hedendaagse culturele leven? En hoe relevant is hun activiteit vandaag? Vragen die op hun beurt nieuwe vragen oproepen:

 

Wat zijn de motivaties van verzamelaars en schenkers? Hoe zien hun persoonlijke profielen en netwerken eruit? In welke historische en politieke context handel(d)en zij? Wat zijn de meest recente trends en ontwikkelingen in de verzamel- en schenkingscultuur? En welk juridisch en fiscaal kader is er voor schenkingen en legaten?

 

De dag wordt afgesloten met een keynote lezing en een debat over wat private verzamelaars, schenkers en openbare musea vandaag en in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen.

Cover boek 1818-2018: Schenkingen aan het KMSKA

Cover van het Schenkersboek

Boekvoorstelling

 

's Avonds is er ook nog de boekvoorstelling van 1818-2018. Schenkingen aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten AntwerpenOud-conservatoren Leen de Jong en Nanny Schrijvers doken samen met onderzoekster Ulrike Müller in het
museumarchief. Ze brengen de verhalen van de schenkingen opnieuw tot leven. Want zonder de schenkers zou de collectie van het museum nooit uitgegroeid zijn tot de indrukwekkende verzameling die ze vandaag is.

 

>> Pre-order hier je schenkersboek

Programma

Bekijk het volledige programma op de website van Museum Maeyer van den Bergh.

Meer info & tickets