kmska-tuinontwerp
© Team van Meer!

Niet alleen het museumgebouw, maar ook de museumtuin krijgt een grondige make-over. In het ontwerp grijpt tuinarchitectenbureau Team van Meer! terug naar de oorspronkelijke museumtuin in de jaren twintig. Hieronder vind je een antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat is het concept van het ontwerp?

De nieuwe museumtuin wordt een groene oase en een rustpunt in een zeer levendig stadsdeel. Het wordt de eerste tentoonstellingszaal van het museum en een plaats waar buurtbewoners en bezoekers kunnen genieten van kleinschalige en rustige activiteiten. Meer informatie over het nieuwe tuinontwerp lees je hier.

Waarom worden er bomen gekapt?

Stad Antwerpen voerde een grondig onderzoek uit op alle bomen op het terrein. Enkel waar de levensduur van de huidige bomen te beperkt is om ze te behouden, zullen bomen gerooid én vervangen worden. Dat geldt voor de kerselaars achteraan het museum en de kastanjes aan de zijkanten.

 

De meeste kastanjes kampen met de kastanjebloedziekte en zijn niet meer levensvatbaar. Team van Meer! vervangt de 20 huidige kastanjes door 28 bloesembomen.

 

De kerselaars achteraan het museum staan volgens de veiligheidsvoorschriften van de brandweer te dicht bij het museumgebouw en hebben nog maar een beperkte toekomstverwachting. Zeventien amelanchiers (Krentenbomen) zullen de bestaande tien bomen vervangen.

 

De olmen rondom het gebouw blijven behouden en versterkt door 36 nieuwe soortgenoten.

Hoe groot zijn de nieuwe bomen?

In de aanplanting wordt er rekening gehouden met de balans tussen de bestaande volgroeide bomen en nieuwe jonge bomen. Zo zullen de 36 nieuwe olmen voldoende volgroeid zijn om in het geheel te passen.

Hoe lang duurt het voordat de tuin klaar is?

De werken zijn gestart op 15 maart en zullen meer dan een jaar duren. De werken worden uitgevoerd door aannemer Herstens Wegenwerken en Maes Industriële Verlichting naar het ontwerp van tuinarchitect Team van Meer!

Blijft het grasplein achteraan het museum toegankelijk?

Voor veiligheidsredenen en om de tuinwerken vlot te laten verlopen wordt de werfomheining doorgetrokken aan de achterzijde van het gebouw. Daarom kan je tijdelijk niet meer op het grasperk vertoeven. 

Waar kunnen schoolkinderen van basisschool K’do spelen?

De speelplaats van K’do verschuift tijdelijk van de Schildersstraat naar de Plaatsnijdersstraat aan de achterzijde. Vanaf 5 april tot het einde van het schooljaar kinderen daar terecht om te spelen. 

Wordt de tuin ’s avonds afgesloten?

Ja, ’s nachts wordt de tuin afgesloten voor het publiek. Deze openingsuren van de tuin zullen niet dezelfde zijn als die van het museum en zullen variëren met de seizoenen.

Hoe gaat de belichting eruit zien?

De nieuwe gevelverlichting zorgt voor een illusie van maanlicht. En de sculpturen worden apart elk belicht.

Wat gebeurt er met het kunstwerk Quand le ciel bas et lourd van David Lamelas?

Op 22 maart start de afbraak van dit kunstwerk uit de collectie van het M HKA. Het werk vertoont tekenen van instortingsgevaar en staat volgens het nieuwe ontwerp op de aanrijroute voor het kunsttransport en de hulpdiensten. Het M HKA zal de afbraak minutieus documenteren met het oog op een heropbouw.

Wat gebeurt er met het kunstwerk Willem van Oranje achteraan het museum?

Dit kunstwerk is geschonken door kunstenaar Jean Paul Laenen en dat blijft op dezelfde plaats. Het blijft integraal staan zoals het nu is. 

Hoeveel sculpturen komen er in de tuin?

De museumtuin wordt de eerste tentoonstellingsruimte van het museum. Er komen tien sculpturen uit de collectie te staan.

Blijven de resten van de citadel van Alva publiek toegankelijk?

De resten van de citadel werden door de Archeologische dienst van de stad Antwerpen bestudeerd en in kaart gebracht. Op de plaatsen waar de citadel zich bevindt, komen geen bomen en verharde stukken. Mocht de stad Antwerpen beslissen om dit ooit publiek toegankelijk te maken dan kan dit nog steeds.

Blijft het petanqueterrein vooraan het KMSKA behouden?

Ja. Het petanqueterrein zit niet mee opgenomen in het tuinontwerp, maar behoort tot het museumplein dat zal worden opgefrist. Het KMSKA vroeg de stad om ook de huidige baan recht te leggen. Een echte petanquebaan vind je trouwens ook in de Baron d’Haenenslaan, vlakbij museum.

Blijft de zitbank van Ann Demeulemeester vooraan het museum staan?

Ja, de bank is niet mee opgenomen in het tuinontwerp van Team van Meer! omdat ze behoort tot het museumplein.

Ontdek de nieuwe museumtuin

Team van Meer! ontwierp de nieuwe museumtuin. Ben je benieuwd hoe die eruit zal zien? Neem zeker een kijkje!

Ontdek het ontwerp