James Ensor in vogelvlucht. Weg met de maskers!

Een van de schoonste schatten van het KMSKA is onze Ensorcollectie. Een goudmijn, de grootste ter wereld! James Ensor ging de geschiedenis in als de schilder van maskers. Maar hij is zo veel meer dan dat. In de eerste aflevering van onze videoreeks over Ensor neemt conservator Herwig Todts de maskers weg. En we trekken naar Oostende, waar Ensor werd geboren, z'n hondjes uitliet en stierf.

Ensor in het licht van de tijd

Kunst van de 20ste eeuw is een kunst die werkt met de beeldmiddelen: licht, kleur, vorm. Kunstenaars gebruiken ze vrij, los van de werkelijkheid. Onze Ensorspecialist Herwig Todts vertelt hoe Ensor de irrationele wereld van het symbolisme - waarin de werkelijkheid afwezig is - combineert met de zuivere kleuren van de impressionisten.

Ensor in het licht van Oostende

Alle wegen naar Ensor, die leiden naar Oostende. Hij werd er geboren en woonde en werkte er in een huis in de Vlaanderenstraat, nu nog steeds het James Ensorhuis. Xavier Tricot is kunstenaar, kunstkenner en bovenal Oostendenaar. Hij heeft het over de evolutie die Ensor doormaakte: van een onzekere jongeman tot een echte bon vivant die intellectuele zwaargewichten ontving in zijn geboortestad.

Ensor is bekend als de schilder van maskers. Maar zijn oeuvre is zoveel rijker dan alleen maar dat.

Herwig Todts

Ensor in het licht van zijn mythe

Er is geen kunstenaar die zichzelf zo gepromoot heeft als James Ensor. Hij duikt voortdurend op in zijn eigen werk: als Christus, als skelet, als ridder, in het gezelschap van vrienden… Daarnaast is Ensor enorm veelzijdig als kunstenaar. Naast schilder is hij ook tekenaar, etser en zelfs componist. Samen met kunstenaar en Ensorfan Koen Broucke trekken we de duinen in op zoek naar Ensors 'dochter', het licht. 

Aflevering 2

In de volgende aflevering gaan we op bezoek bij het Ensor Research Project. Door in zijn werken te duiken leren we veel bij over zijn creatieve proces en leren we hem op een totaal andere manier kennen.

Bekijk de tweede aflevering

Aflevering 3

In de derde aflevering nemen we James Ensor als kunstenaar onder de loep. En we gaan op bezoek bij zijn grootste fans.

Bekijk de derde aflevering

Videocredits

Een productie van Mals Media voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

 

Voor wat betreft afbeeldingen uit andere collecties heeft het museum geprobeerd alle rechthebbenden te achterhalen en in te lichten. Als je desondanks denkt dat een bepaalde vermelding van eigenaar of copyright onjuist of onvolledig is, kun je altijd contact met ons opnemen.