James Ensor in vogelvlucht. Keukengeheimen

Een van de schoonste schatten van het KMSKA is onze Ensorcollectie. Een goudmijn, de grootste ter wereld! In deze tweede aflevering van onze videoreeks over James Ensor duiken we in het restauratieatelier en ontdekken we samen met de onderzoekers van het Ensor Research Project meer over het creatieve proces van James Ensor.

Ensor Research Project

Onderzoekers bestuderen de 38 Ensorschilderijen uit de collectie van het KMSKA met behulp van futuristische technieken. Ondertussen leest onze specialist Herwig Todts zo goed als alles wat Ensor ooit geschreven heeft. Op die manier komen we meer te weten over het creatieve proces van de kunstenaar.

Adam & Eva en De oestereetster

In het restauratieatelier vertellen restauratoren Karen Bonne en Lene Smedts ons meer over de restauratie van Adam en Eva uit het paradijs verjaagd en De oestereetster. Doordat ze vergeelde vernislagen verwijderen, wordt Ensors coloriet opnieuw zo levendig als hij bedoeld had. En komen er figuren aan het licht die iedereen intussen vergeten was.

Voor een kunsthistoricus die ook liefhebber is van het werk is het hele creatieve proces juist interessant. Je ziet het hem maken, echt als een kok in de keuken.

Herwig Todts

Emma Lambotte

Het museum kocht het topwerk De oestereetster samen met heel wat andere schilderijen van Ensor van Emma Lambotte, feministe avant la lettre en Ensorfan van het eerste uur. In het conservatieve Antwerpen zocht zij manieren om zichzelf als vrouw te emanciperen en haar eigen artistieke visie te respresenteren. Dankzij haar kunnen wij vandaag met de grootste Ensorcollectie ter wereld pronken.

Ensor op wereldreis

Tijdens de verbouwingswerken aan het museum heeft onze Ensorcollectie de hele wereld gezien. Een tournee van de Verenigde Staten tot in Japan. We kijken ernaar uit om zijn werk opnieuw in ons museum te installeren in drie zalen, enkel en alleen voor James Ensor.

Meer Ensor

In de eerste aflevering bekijken we Ensor in het licht van zijn tijd. We ontdekken hoe hij een mythe rond zichzelf creëerde . En we trekken naar Oostende, waar hij werd geboren, zijn hondjes uitliet en stierf.

Bekijk de eerste aflevering

Videocredits

Een productie van Mals Media voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

 

Voor wat betreft afbeeldingen uit andere collecties heeft het museum geprobeerd alle rechthebbenden te achterhalen en in te lichten. Als je desondanks denkt dat een bepaalde vermelding van eigenaar of copyright onjuist of onvolledig is, kun je altijd contact met ons opnemen.