James Ensor in vogelvlucht. Lof van de liefhebbers

Een van de schoonste schatten van het KMSKA is onze Ensorcollectie. Een goudmijn, de grootste ter wereld! In deze laatste aflevering van onze videoreeks over James Ensor nemen we de man als kunstenaar onder de loep. En we gaan op bezoek bij liefhebbers die zijn lof bezingen.

Op zoek naar het gelukzalige

James Ensor schreef ooit: "Ik heb een afkeer van het banale omdat ik het gelukzalige zoek." Dat gelukzalige vindt hij zowel in grillige en akelige zaken als in prachtige en in spectaculaire dingen. In het kleine én in het grote.

De verovering van Brussel

Ensor studeerde in Brussel, het hart van de kunstwereld, dat hij langzaam maar zeker wist te veroveren. Hij was een van de oprichters van het anti-academische collectief Les XX. Dat collectief organiseerde jaarlijks grote tentoonstellingen met werk van kunstenaars als Pissarro, Monet, Van Gogh en Cézanne. Ensor was uiteraard ook aanwezig met veel werk en grote speeches.

Ik heb een afkeer van het banale omdat ik het gelukzalige zoek.

James Ensor

Uitgesproken avant-gardist

Ensor is voortdurend op zoek naar vernieuwing. Hij wil tot de garde van vernieuwers behoren en pikt het niet als zijn uitzonderlijk talent onvoldoende gewaardeerd wordt. Hij botst dan ook onvermijdelijk met een groep conservatieve liefhebbers en critici die een oestereetster van 2 meter hoog toch echt niet nodig vinden.

Tom en Tim Van Laere
Liefhebbers Tom en Tim van Laere bezingen het lof van James Ensor

Inspirerend tot nu

Vanaf 1900 werd Ensor hip onder de modernisten. Sindsdien is hij altijd een inspiratiebron voor kunstenaars gebleven. Galeriehouder Tim van Laere weet als geen ander wat jonge kunstenaarsharten sneller doet slaan. Hij vertelt waarom James Ensor ook vandaag nog zoveel invloed heeft op postmoderne kunstenaars van New York tot Berlijn.

Hommage van de Admiraal

Ook Tims broer Tom Van Laere - beter bekend als Admiral Freebee - is fan van Ensor. Hij schreef een hommage aan de kunstenaar die je in première bij ons kan bekijken. Daarmee brengt hij ons aan het einde van onze lofzang in drie delen.

Meer Ensor: Weg met de maskers!

In de eerste aflevering van ons drieluik in vogelvlucht bekijken Ensor in het licht van de tijd. We ontdekken hoe hij een mythe rond zichzelf creëerde. En we trekken naar Oostende, waar hij werd geboren, zijn hondjes uitliet en stierf.

Bekijk de aflevering

Meer Ensor: Keukengeheimen

In de tweede aflevering duiken we in het restauratieatelier en ontdekken we samen met de onderzoekers van het Ensor Research Project meer over het creatieve proces van James Ensor.

Bekijk deze aflevering

Videocredits

Een productie van Mals Media voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

 

Voor wat betreft afbeeldingen uit andere collecties heeft het museum geprobeerd alle rechthebbenden te achterhalen en in te lichten. Als je desondanks denkt dat een bepaalde vermelding van eigenaar of copyright onjuist of onvolledig is, kun je altijd contact met ons opnemen.