Backstage: de collectie

Rubens, Van Eyck, Fouquet, Ensor, Magritte,… Dat is de collectie van het KMSKA. Deze kunstwerken reizen de wereld rond. Of ze zijn geborgen in de depots. Want zoals je wel weet, verbouwen wij het museum. Ondertussen buigen de conservatoren zich over de nieuwe collectiepresentatie. Voor de collectie op wereldformaat. Kijk mee backstage!

Het historische museum

Twee werelden en tijdsclusters in één gebouw. Dat is het uitgangspunt. De historische route toont topwerken tot 1880: van Vlaamse primitieven tot en met barok. Met enkele wereldberoemde sterren zoals de Madonna van Jean Fouquet en Aanbidding door de koningen van Peter Paul Rubens.

Aanbidding door de Koningen is de kwintessens van wat Rubens is. Het is namelijk opera in verf.

Nico Van Hout, Conservator 17de eeuw

18 thema's

Achttien grootse zalen brengen achttien grootse thema's zoals... oorlog en vrede, heiligen, verlossing, hemel op aarde en macht. Om er nog maar enkele te noemen. Kunst in een verhalende context. Zie jij het al voor je?

Het nieuwe museum

De moderne route toont de meesters en expressionisten vanaf 1880. De collectie weerspiegelt de kunsthistorische stromingen van de 19e en 20e eeuw in heel West-Europa. Van romantiek en realisme tot symbolisme en expressionisme. Met als scharnierpunt: James Ensor. Toch wel de belangrijkste symbolist van België. De twee werelden bestaan onafhankelijk van elkaar, maar de thematische aanpak blijft dezelfde.

Licht, kleur, vorm

In de verzameling kunst na 1880 draait het om de beeldende middelen. Die tonen we aan de hand van drie fundamentele thema's: licht, kleur en vorm. Waarom deze drie? Omdat de kunstenaars uit die periodes net erg bezig zijn met deze beeldende middelen. Het museum krijgt een hart vol verrassingen.

Meer backstage

Backstage kijken in het restauratieatelier?  Bekijk nu de andere aflevering van KMSKA Backstage!

Een productie van Mals Media. Met dank aan KAAN Architecten, Het Facilitair Bedrijf, Fonds Culturele Infrastructuur, Artes Roegiers en de Vlaamse Overheid.