Alle artikels

Nazaten schenken kunst van Albert De Deken

Lees meer
Dochter en schoonzoon van Albert De Deken schenken twee kunstwerken

Annemie De Deken en Christian Goedtkindt - de dochter en schoonzoon van Albert De Deken - hebben het museum twee schilderijen van de Antwerpse kunstenaar geschonken. Een mooie aanvulling op de tekeningen- en aquarellenreeks van De Deken in onze collectie.

Kunstenaar met voetbalverleden

Albert De Deken (Schoten 1915 - Kapellen 2003) is net geen 40 wanneer hij zijn carrière als profvoetballer inruilt voor een tweede leven als kunstenaar. Een logische transfer: De Deken had gestudeerd aan de Academie van Antwerpen en het Hoger Instituut te Antwerpen - hij was een klasgenoot van Vic Gentils - en volgde later ook les in de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Hij combineert zijn kunstenaarschap met de nobele kunst van het lesgeven en keert daarvoor terug naar de Antwerpse Academie waar hij schilderen en vrije expressie doceert. Zo speelde hij een rol in de opleiding van kunstenaars als Panamarenko en Fred Bervoets.

Fauvistische trekken

Zijn eigen oeuvre heeft sterke fauvistische trekken. Albert De Deken abstraheert graag. Tegelijkertijd speelt hij met licht, kleur en vorm om de realiteit herkenbaar neer te zetten. Tekeningen vormen de basis voor zijn werken die hij schildert met snelle borsteltoetsen én met behulp van een paletmes. Zijn kleurgebruik is optimistisch, zonnig, fris. Dat zie je ook in de twee werken die het museum aan zijn collectie mag toevoegen. Het gaat om een quasi abstract werk met de titel Winter in de Braamstraat uit 1962 en het poëtische, verstilde Mijn atelier uit 1965.

Schenking kunstwerken Albert De Deken
Albert De Deken Links: Winter in de Braamstraat, inv.nr. 4076 - Rechts: Mijn atelier, inv.nr. 4077 © SABAM België, 2020, foto's: Rik Klein Gotink, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap

Mooie uitbreiding

Het museum heeft al werk van Albert De Deken in zijn bezit: 26 vlot uitgevoerde tekeningen en aquarellen die dankzij een schenking van de kunstenaar zelf in de collectie terecht kwamen. De tekeningen dateren hoofdzakelijk van het einde van de jaren 1980 en het begin van de jaren 1990.

 

Deze eerste schenking staat beschreven in het boek Schenkingen aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, 1818-2018 van Leen de Jong, Nanny Schrijvers & Ulrike Müller. Het was dat boek dat Annemie De Deken en Christian Goedtkindt inspireerde om de collectie aan te vullen met twee olieverfschilderijen uit de eerste helft van de jaren 1960.

 

Zo krijgt de deelcollectie De Deken een meer representatief karakter. Schilderkunst was zonder twijfel het belangrijkste artistieke medium van de kunstenaar. 

Jouw steun is goud waard

Geïnspireerd door het verhaal van deze gulle schenkers? Ook jij kan het museum op verschillende manieren steunen. Door vriend te worden, een gift te doen voor een restauratieproject of met een schenking.

Ontdek er alles over