Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

Masterplan

print

Ontdek alles over het masterplan dat het KMSKA meer dan ooit op de kaart zal zetten.

Het imposante museumgebouw op het Antwerpse Zuid bestond in 2010 exact 120 jaar. In al die jaren is het eigenlijk nooit verregaand verbouwd. De laatste vernieuwing gebeurde in het kader van het ‘ van Dyck’-jaar en dateert alweer van 1999. Hoog tijd dus om de 19de-eeuwse kunsttempel om te vormen tot een modern museumgebouw van de 21ste eeuw.

Tijdens de vernieuwing van 1999 bleek al dat er een grote nood was aan een structurele aanpak om het museumgebouw en de infrastructuur in stand te houden. In 2003 schreef de Vlaamse bouwheer een open oproep uit. Een jaar later kreeg het Rotterdamse bureau Claus en Kaan Architecten de opdracht om een masterplan te ontwikkelen. Het bureau stelde in 2006 een masterplan met zes fases voor. Omwille van budgettaire redenen blijven er vandaag twee fases over. De eerste fase omvat sloopwerken en de bouw van een nieuw depot. Tijdens de tweede fase krijgt het museumgebouw nieuwe technische installaties en een nieuw dak. Daarnaast zal de bestaande museumroute hersteld worden en komt er een uitbreiding van het oppervlakte. De architecten gaan extra verdiepingen bouwen in vier grote patio’s. Zo creëren ze een modern – verticaal- museum in het historische gebouw. In het najaar van 2011 gingen de werken echt van start.

De Vlaamse gemeenschap investeert 44 miljoen euro in de verregaande renovatie van het museumgebouw. Deze verbouwing is de grootste die het KMSKA tot nu toe gekend heeft.
 

share

Het nieuwe KMSKA

 • 19de-eeuwse gevel (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  19de-eeuwse gevel

 • Zijaanzicht ontwerp (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Zijaanzicht ontwerp

 • Vooraanzicht ontwerp (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Vooraanzicht ontwerp

 • Zijaanzicht ontwerp (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Zijaanzicht ontwerp

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50