Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

Nieuws van de werf

print

Blijf op de hoogte van wat er zoal gebeurt op de werf van het KMSKA. Voor het meest recente nieuws volg je best de museumblog.

Ondertussen op de museumwerf: slijpen, hijsen en verbrijzelen

28 februari 2014

Dat het vooruit gaat op de museumwerf. De eerste fase van de verbouwingen -die voornamelijk sloopwerken omvat – zal in het najaar afgerond zijn. Daarna kan de bouw beginnen van o.a. het verticale museum van Kaan Architecten. De voorbije weken werden de patio’s middenin het museumgebouw alvast voorbereid op de bouw van dat verticale museum. Het nieuwe verticale museum van Kaan Architecten – dat in de tweede fase van de verbouwing gerealiseerd wordt – krijgt een plek in 4 bestaande patio’s die in de loop der jaren werden dichtgemaakt. Op dit moment worden die patio’s klaargemaakt voor de bouw van dat verticale museum. Het dak ging er eerder al af waarna de aannemer en zijn team de betonnen dakconstructies in de verschillende patio’s afbraken. Daar kwam best wat werk bij kijken.

De torenkraan hijst een stuk van de dakconstructie omhoog. Zo’n bestonstuk is ongeveer 5 meter breed en 4 tot 5,5 ton zwaar. Foto: Karin Borghouts

Foto: Karin Borghouts

Zo moest elke patio eerst worden volgebouwd met stellingen die de in stukken geslepen betonconstructie konden dragen tot ze door de torenkraan – die sinds mei vorig jaar in het hart van het museum staat – uit het gebouw kon worden geplukt. Daar verpulvert een graafkraan met betoncrusher de stukken en dat met minimale geluidsoverlast. De kraan heeft ongeveer een kwartier nodig om de stukken van 5 meter breed en 4 à 5,5 ton zwaar te verbrijzelen. Op deze manier wordt er per patio maar liefst 78 ton beton afgevoerd, 312 ton in het totaal dus.

De hoogste tijd dus om fotografe Karin Borghouts nog eens op pad te sturen. Je kan al haar foto's bekijken op de blog van het KMSKA.

Afbraakwerken in het museum

24 oktober 2013

Fotografe Karin Borghouts trekt op geregelde tijdstippen naar de museumwerf om er de voortgang van de verbouwingswerken vast te leggen. Eind september trok ze haar veiligheidsschoenen aan, zette ze haar helm op en maakte ze deze unieke werfbeelden.

Afbraakwerken in het museum. Foto: Karin Borghouts

Foto: Karin Borghouts

Een torenkraan in het museum

30 mei 2013

Eerder deze maand werd er in het museumgebouw een enorme kraan geplaatst die vanuit het gebouw, door het dak, boven het museum uittorent. Wenke Mast is communicatiemedewerker in het museum. Zij was ter plekke toen de torenkraan geplaatst werd en bracht live verslag uit op de sociale mediakanalen van het museum. In het onderstaande filmpje vat ze – van op het dak van het museum – samen wat er die dag allemaal op de museumwerf gebeurde.

Tekstversie filmpje

Ook fotografe Karin Borghouts was van de partij om de plaatsing van de kraan in beeld te brengen. Dat leverde onderstaande beelden op.

Een torenkraan in het museumEen torenkraan in het museumEen torenkraan in het museumEen torenkraan in het museumEen torenkraan in het museum Een torenkraan in het museumEen torenkraan in het museumEen torenkraan in het museumEen torenkraan in het museumEen torenkraan in het museum

Borghouts legt nog tot de heropening van het museum het verloop van de renovatie vast. In het volgende nummer van Zaal Z (dat over enkele dagen verschijnt) staat een fotokatern met een selectie van beelden die ze tot nu toe gemaakt heeft.

Kolossale kunst verhuizen, doe je zo

4 april 2013

De bezoekmomenten aan het nieuwe depot van het KMSKA zijn intussen helemaal volzet. Als troost voor diegenen die geen plaatsje konden bemachtigen – en als extra voor diegenen bij wie het wel gelukt is – tonen we in dit filmpje hoe de grote werken van Peter Paul Rubens een er een plekje kregen. Uniek én indrukwekkend!
 

Tekstversie filmpje

De weg naar het nieuwe depot

20 februari 2013

Het is zover! Het nieuwe interne depot in KMSKA is opgeleverd en – het moet gezegd – het ziet er geweldig uit.

Deze ruimte in het hart van het museumgebouw zal alle schilderijen herbergen die het KMSKA tijdens de volgende fases van de verbouwingen niet meer zullen verlaten. Denk bijvoorbeeld aan de kolossale werken van Peter Paul Rubens. Op vraag van het museum bracht fotografe Karin Borghouts zowel de afbraak van de oude atoomkluis als de opbouw van het nieuwe depot in beeld. Dat leverde enkele spectaculaire foto’s op. Een terugblik op de eerste grote fase van het masterplan.

Atoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraak Intussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerf Bijna klaarBijna klaarGloednieuwGloednieuwGloednieuwGloednieuw

Op zaterdag 6 april 2013, nadat alle schilderijen een plaats gekregen hebben, kan je het depot bezoeken. Hou de website of de Facebookpagina van het museum in de gaten om te ontdekken hoe je een plaats kan reserveren.

Op stap met de aannemer

15 oktober 2012

In dit filmpje neemt Geert Rondelez, verantwoordelijk voor de renovatie van het museumgebouw, je mee naar de werf. Hij vertelt wat er al gebeurd is en wat er de komende maanden nog op het programma staat.

Tekstversie filmpje

Intussen op de museumwerf

9 oktober 2012

Net voor de zomer maakte de aannemer de atoomkluis in het hart van het museumgebouw met de grond gelijk. In de ruimte die daardoor vrijkwam, bouwt hij dit najaar een gloednieuw museumdepot op. Daar zullen zo goed als alle schilderijen die het museum de komende jaren niet meer verlaten – denk bijvoorbeeld aan de grote werken van Peter Paul Rubens – een onderkomen krijgen. Daarnaast is er nog de trappenzaal- of De Keyserzaal - van het museum. Die wordt hermetisch afgesloten opdat de schilderijencyclus van Niçaise De Keyser er de komende jaren stofvrij kan blijven hangen. Fotografe Karin Borghouts trok opnieuw naar het museum en legde er de opbouw van het nieuwe depot en het afsluiten van de trappenzaal vast. Daarna nam ze een kijkje in de andere museumzalen. Die worden stelselmatig klaargemaakt voor de sloopwerken die na de oplevering van het museumdepot op het programma staan.

 

Intussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerf Intussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerfIntussen op de museumwerf
Intussen op de museumwerf, a set on Flickr.

 

Hoe krijg je een atoomkluis klein?

8 juni 2012

De eerste grote uitdaging in het masterplan voor het nieuwe KMSKA is zonder twijfel de afbraak van de atoomkluis in het hart van het museumgebouw. Die werd in jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd om de museumcollectie te beschermen tegen een kernaanval. Dat ze dus niet zomaar klein te krijgen is, spreekt voor zich. Maar waar een wil, man- en machinekracht is, is een weg. Geert Rondelez is projectleider bij Roegiers, de aannemer verantwoordelijk voor de eerste fase van het masterplan. Hij vertelt hoe hij en zijn team de kluis met de grond gelijk maken.

Dat het geen eenvoudige klus zou worden wist Rondelez al voor hij eraan begon. “In haar originele toestand bestond de atoomkluis uit zwaar gewapend beton – wapeningsstaven met een diameter van 40 mm waren eerder standaard dan uitzondering – dat langs de binnenzijde extra verstevigd was met stalen zwaluwstaartplaten. De constructie was 5,5 meter breed, 21 meter lang en 9 meter hoog. De korte zijden van de kluis waren 1,5 meter dik, de lange zijden 0,75 meter en de dakplaat had een gemiddelde dikte van 1,5 meter. Het totaalgewicht van de kluis bedroeg 2150 ton. Er zat 550 m3 gewapend beton in.”

Lees het volledige interview op de museumblog.

Omdat de afbraak van een atoomkluis niet bepaald dagelijkse kost is, stuurden we fotografe Karin Borghouts naar de museumwerf. Daar legde ze vast hoe de aannemer en zijn team de kluis met de grond gelijk maken.

Atoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraak Atoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraakAtoomkluis in afbraak

 

 

Atoomkluis in afbraak, a set on Flickr.

Een blik in het nieuwe depot in Kallo

11 mei 2012

Binnenkort opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een gloednieuw extern kunstdepot in Kallo. Daar krijgen de kunstwerken die tijdens de renovatie van het KMSKA niet in het museumgebouw kunnen blijven een veilig onderkomen. Het depot voldoet aan de strengste normen op vlak van beveiliging en conservatie. Ook het restauratieatelier van het KMSKA krijgt er een plek zodat de restauratoren hun werk dicht bij de kunstwerken kunnen voortzetten tot aan de heropening van het museum eind 2017. Momenteel zijn art handlers en museummedewerkers dan ook druk in de weer om de collectie van het Antwerpse Zuid naar Kallo te verhuizen. Fotograaf Jesse Willems stak samen met hen de Schelde over. Zijn fotoreeks gunt je een eerste exclusieve blik in het nieuwe depot en toont je hoe de collectie de komende jaren bewaard zal worden.

 

Bijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor Kallo Bijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor Kallo Bijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor Kallo Bijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor KalloBijna klaar voor Kallo

 

Museum in ontmanteling

5 maart 2012

De medewerkers van de aannemer hebben een doorgang gecreëerd om het puin van de atoomkluis makkelijk af te voeren en snel en efficiënt bouwmateriaal aan te voeren. De eerste fase van de verbouwing van het KMSKA omvat voornamelijk sloopwerken. Die zijn intussen volop aan de gang. De grootste uitdaging van het eerste deel van deze fase wordt ongetwijfeld de ontmanteling van de atoomkluis van het museum. Die werd in de loop van de jaren 50 – toen de Koude Oorlog volop woedde – gebouwd om de museumcollectie te beschermen tegen een mogelijke atoomaanval. In het nieuwe museum zal de vrijgekomen ruimte opgenomen worden in een gloednieuw depot. Dat depot zal aan alle moderne noden voor de opslag van kunstwerken voldoen. De kunstwerken die tussen 2013 en 2017 in het museum blijven, zullen er een veilig plekje krijgen. De vloer eruit! Momenteel bekijkt de aannemer welke methode hij het beste kan hanteren om de atoomkluis met wanden van 0,75 en 1,5 meter dik te ontmantelen. De voorbije weken heeft de bouwwerf in het museum echter niet stilgelegen. Zo hebben de medewerkers van de aannemer intussen een doorgang gecreëerd om het puin van de atoomkluis makkelijk af te voeren en snel en efficiënt bouwmateriaal aan te voeren. Ze hebben daarvoor een deel van de vloer uit de tentoonstellingszalen verwijderd en een kleine depotruimte afgebroken. Op deze plek komen overigens later de liften van het nieuwe museum.

Museum in ontmanteling, a set on Flickr.

 

Het (bijna) lege KMSKA - deel 2

1 maart 2012

Fotografe Karin Borghouts wandelt nog een keer door de lege zalen van het KMSKA. Terwijl de aannemer de benedenzalen van het KMSKA klaarmaakt voor de afbraak van de atoomvrije bunker zijn de bovenzalen van het museum zo goed als leeg. Op enkele uitzonderingen na. De kolossale werken van Rubens blijven – veilig ingepakt en op trillingsdempende mousse – in de Rubenszaal tot het nieuwe depot, dat op de plaats van de bunker komt, klaar is. Fotografe Karin Borghouts trok met haar toestel nog een keertje rond in de verlaten zalen.

Stof- en trillingsvrije box met RubenswerkenLege museumzaalLege museumzaalLege museumzaalLege museumzaalLege museumzaal

 

Welkom in de infokiosk

30 januari 2012

Heb je vragen over de verbouwing van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen? Of over de projecten die het museum tijdens de verbouwing organiseert? Dan kan je in de infokiosk op de Leopold De Waelplaats terecht. Koen Van Thielen is medewerker Communicatie en bemant geregeld de infokiosk. In het onderstaande filmpje praat hij over de projecten en de verbouwing van het KMSKA.

Reportage: Thom Vander Beken

Tekstversie filmpje

Rubens is klaar voor de verbouwingen

27 januari 2012

Onlangs haalde een team van art handlers de gigantische schilderijen van Rubens uit de Rubenszaal van het KMSKA van de muur. In in het onderstaande filmpje kan je zien hoe dat in zijn werk ging.

Reportage: Thom Vander Beken

Tekstversie filmpje

Mousseoffensief

3 januari 2012

Bij de verbouwingswerken in het KMSKA kunnen trillingen ontstaan. Hoewel de aannemer alles in het werk stelt om die trillingen te beperken, willen we de kunstwerken die tijdens de renovatie in het museumgebouw blijven er toch zoveel mogelijk tegen beschermen.Tot nu toe was het opvangen van trillingen onbekend terrein voor de medewerkers van Collectiebehoud- en beheer. Daarom zijn ze advies gaan inwinnen bij een internationale expert. Een gespecialiseerde firma leverde het juiste materiaal en ervaren ‘art handlers’ hielpen met de uitvoering van de werkzaamheden.

Mousse en MDF

Als de verbouwingen trillingen met zich mee zouden brengen, dan worden deze opgevangen door mousseblokjes samengesteld uit polyurethaan en MDF die onder de schilderijen en onder pallets met beelden geplaatst zijn. Voor een goede trillingsdemping is het belangrijk om de blokjes af te stemmen op het gewicht van het kunstwerk. Elk kunstwerk wordt bijgevolg gewogen waarna de blokjes met de juiste densiteit onder het kunstwerk geplaatst worden. Naast het bepalen van de gewichtscategorieën is ook de afstand tussen de blokjes onderling van belang om een efficiënte trillingsabsorptie te garanderen. In onderstaande fotoreportage kan je zien hoe art handlers de kunstwerken van het KMSKA van mousseblokjes voorzien.

Je kan de afbeeldingen ook op de Flickrpagina van het KMSKA bekijken.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

Aannemer aan de slag

1 december 2011

Vandaag was het zover. De aannemer van de 1ste fase van de verbouwing is gestart met de plaatsing van de werfafsluiting rond het museumgebouw. De eerste dagen van de werken staan volledig in het teken van die werfafsluiting, de aanleg van een werfweg, het verwijderen van enkele stukken omheining – om het werfverkeer mogelijk te maken – en de installatie van een werfkeet. Daarna begint de aannemer in het gebouw zelf te werken. In onderstaande fotoreportrage kan je zien hoe het museum omheind wordt.

Je kan de afbeeldingen ook op de Flickrpagina van het KMSKA bekijken.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer


Uitgerolde kunst

7 november 2011

In de museumcollectie zijn er enkele zeer grote schilderijen die op rol bewaard worden. De doeken waren zo lang opgerold dat weinig mensen ze gezien hebben. Nu het museum zich opmaakt voor de grootste verbouwing uit zijn geschiedenis was het moment aangebroken om de doeken uit te rollen. Daarop konden restaurator Jos van Och en zijn team hun conditie bekijken en een behandelingsplan voor de toekomst opmaken. Zo noteerden ze de afmetingen van zes schilderijen van Emile Vloors om de doeken in een tweede fase op spieramen te kunnen spannen. Nadien hebben ze de doeken op een goede manier weer opgerold zodat ze beter bewaard blijven. Fotografe Karin Borghouts was erbij toen de schilderijen werden uitgerold. Ze legde heel wat mooie dingen vast. Je kan alles bekijken in onderstaande fotoreportage.

Je kan de afbeeldingen ook op de Flickrpagina van het KMSKA bekijken.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

 

Grote verhuismanoeuvres

28 oktober 2011

Tijdens de renovatie van het museumgebouw gaat de werking van het KMSKA onverminderd voort. Zo verhuisden ook de bibliotheek en het archief vorige maand naar een nieuwe locatie. De meeste publicaties gingen naar een extern depot en op het Antwerpse Kievitplein werd een nieuwe leeszaal ingericht. Een complete bibliotheek verhuizen is op z’n minst spectaculair. Daarom legden medewerkers van de bibliotheek de verhuis nauwgezet vast in onderstaande fotoreportage.

Je kan de afbeeldingen ook op de Flickrpagina van het KMSKA bekijken.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

Het (bijna) lege KMSKA

7 september 2011

In het najaar van 2011 start de renovatie van het KMSKA. De meeste werken zijn intussen vertrokken als bruiklenen naar andere musea in binnen- en buitenland. Maar er zullen ook werken in het museum blijven, veilig gestockeerd in een gloednieuw depot. De museumzalen zien er dan ook elke dag een beetje leger uit. Ontdek het zelf in de onderstaande fotoreportage.

Je kan de afbeeldingen ook op de Flickrpagina van het KMSKA bekijken.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

Nico van Hout over de sluiting van het KMSKA

1 september 2011

Nico Van Hout is conservator in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. In het onderstaande filmpje leidt hij je rond in het museum dat zich klaarmaakt voor een renovatie die in oktober 2011 zal starten en eind 2017 afgerond zal zijn.

Tekstversie filmpje

Rubens van de muur

20 juli 2011

Nu het museumgebouw gesloten is, loopt het Rubensproject van het KMSKA op volle toeren. Vandaag werden drie monumentale schilderijen van Peter Paul Rubens - twee met een gewicht tussen 600 en 800 kg en een met een gewicht tussen 400 en 600 kg - van de muur gehaald en omgedraaid. Het gaat om Aanbidding door de koningen, de Laatste communie van de heilige Franciscus en de Lanssteek. Medewerkers van het Rubensproject zullen de achterzijde van deze gigantische panelen de komende weken aan een materiaaltechnisch onderzoek onderwerpen. Ze willen de periode tussen de sluiting voor het publiek en de start van de renovatie gebruiken om het onderzoek rond deze werken af te ronden. Omdat ze simpelweg te groot zijn om te verhuizen, zullen de grote altaarstukken van Rubens tijdens de verbouwing in het museum blijven, veilig opgeborgen in een gloednieuw depot. Als gevolg daarvan kunnen onze wetenschappers ze tot 2017 niet meer bestuderen.

In onderstaande fotoreportage kan je zien hoe een team van ‘art handlers’ de gigantische schilderijen van Rubens afhaakt en omdraait. Je kan de afbeeldingen ook op de Flickrpagina van het KMSKA bekijken.

Wil je de voorkant van de drie schilderijen nog eens bekijken? Breng dan snel een virtueel bezoek aan de Rubenszaal!

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

Ook het onderstaande filmpje toont hoe de schilderijen worden omgedraaid.

Transport van een kunstwerk

8 juli 2011

In onderstaande fotoreportage zie je hoe een schilderij wordt klaargemaakt om op transport te gaan. Je kan de afbeeldingen ook op de Flickrpagina van het KMSKA bekijken.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

Een collectie in beweging

5 juli 2011

Binnen twee maanden start de verbouwing van het museumgebouw die tot eind 2017 zal duren. Maar eerst vertrekken de kunstwerken van het museum naar andere musea en externe depots. Het onderstaande filmpje toont hoe onze medewerkers de kunstwerken voorbereiden op hun uittocht uit het museum. Reportage: Thom Vander Beken

Tekstversie filmpje

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50