Alle artikels

Piazza presenteert Club 360°

Collectie

Een virtuele expo door jonge digitale makers in het nieuwe KMSKA.

Lees meer
Club 360°

Hoe kan een gesloten museum je toch prikkelen? Hoe laat je opgeborgen kunstwerken spreken? Hoe biedt een bouwwerf ruimte voor ontdekking en experiment? Club 360° geeft de collectie een gloednieuwe context.

Het KMSKA & Piazza sloegen de handen in elkaar. Ze bivakkeerden dit najaar een week lang samen met een club jonge makers nabij de museumwerf en timmerden daar aan een virtuele expo. Met open vizier lieten de jongeren zich inspireren door het museumgebouw en gingen ze in dialoog met de kunstcollectie. Door middel van digitale tools en met artistieke en technische coaching bouwden ze aan hun eigen verhaal. Want net naar die eigenzinnige perspectieven is het museum zo nieuwsgierig.

Piazza.me

Piazza is een mobiele kunstorganisatie. Via cultuureducatie draagt ze bij aan de ontplooiing van jongeren tot verantwoordelijke en tolerante burgers, die met een kritische houding en verbeelding naar de wereld kijken. Met deze gemeenschappelijke visie als basis werkten het museum en Piazza in het verleden ook al samen.

Digital Artlab

Hania, Lucas, Zahra, Lotta en Elisa grepen de kans om zich een week lang creatief te ontplooien. Ze bekeken het artlab allemaal vanuit een andere invalshoek. Ze brachten hun eigen culturele bagage mee en deelden die in alle openheid. Creativiteit en leergierigheid waren de verbindende factoren.

 

Na een kennismaking met de nieuwe museumzalen gaf museumcurator Siska Beele een introductie tot de toekomstige collectiepresentatie. Ondergedompeld in de KMSKA-vibe, gooide iedereen zich in het digitale experiment.

De jongeren van Club 360° op de museumwerf
Club 360° De jongeren krijgen een rondleiding op de museumwerf

Pilootproject

Tijdens de trajecten van Piazza werken jongeren in samenwerking met musea naar een publieke tentoonstelling toe. Dat we tijdens dit digital artlab een volledig virtuele 3D/360°-expo op poten zetten, maakte het zowel voor Piazza als voor het museum tot een uitdagend pilootproject: 3D-kunstwerken in een 360° reconstructie van twee nieuwe museumzalen plaatsen. De bezoeker daarin vrij laten navigeren én deze videogame-omgeving online aanbieden. Missie geslaagd. Zonder de toewijding van Piazza’s digitale geeks was dat nooit gelukt. 

 

Maria's en Madonna’s in musea hebben bijna altijd een witte huid. Ik vond het interessant om ze te herwerken, want in mijn ogen zien ze er anders uit.

Hania Odivius Abassi over Beauty in Diversity, geïnspireerd op de Madonna van Jean Fouquet

Heiligen en maskers

De tentoonstelling focust op twee thema’s: heiligen en maskers. Motieven die als een rode draad doorheen de museumcollectie lopen, maar ons tegelijk doen reflecteren op hoe mensen vandaag in de wereld staan. De jonge makers dachten uitgebreid na over authenticiteit, identiteit, gender en imago. Ze legden hun persoonlijke, hedendaagse betekenisfilter over enkele tijdloze meesterwerken uit de KMSKA-collectie.

Waag de sprong in de virtuele wereld van CLUB 360°

Wandel via je computer of laptop doorheen twee zalen en rondom acht kunstwerken. Zet de boxen aan, of gebruik een koptelefoon, voor een totaalervaring – beeld, beweging en geluid. Geraak jij de trap op?

Bezoek de expo via een computer of laptop. De beste ervaring heb je bij Chrome of Firefox. Gebruik de pijltjestoetsen om te wandelen en de muis om rond te kijken. Voorlopig is de expo niet toegankelijk met een smartphone of tablet, en niet compatibel met Safari.

Bezoek Club 360°

Laat je rondleiden

Creatie: Hania Odivius Abassi, Lotta Penninck, Zahra Magdalena Eljadid, Lucas Dewulf, Elisa Schanzer
Concept & coaching: PIAZZA, Aitor Biedma, Sven Van Looy, Bart Rooms
3D-model KMSKA-zalen: Grimm Van Gestel, op basis van een dollhouse van PIMM360 (Joan Eerdekens)
Met dank aan: KMSKA, Joanna Smits, Siska Beele, Emmely Alohan, Nathalie Snauwaert, Kaat Haest, Dries Hoornaert, Peter Aerts, Art United, Nationale Loterij, Vlaamse Overheid