Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden.

print

Datum: 21/04/2018
Start/einduur 14.00 - 16.00

Naar aanleiding het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. zal het Museum Hof van Busleyden onderdak bieden aan de tentoonstelling “Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden.”, een tentoonstelling tot stand gekomen in samenwerking met het KMSKA.

Roep om rechtvaardigheid

Roep om rechtvaardigheid wil de rijke en fascinerende wisselwerking belichten tussen kunst, de praktijk van de rechtspraak en het idee van rechtvaardigheid in de gebieden die onder de jurisdictie van de Grote Raad van Mechelen hebben gestaan tijdens de hoogdagen van deze instelling, namelijk van het midden van de vijftiende tot het midden van de zeventiende eeuw.

Een groot aantal Nederlandse vorstendommen werd tijdens deze periode verenigd door de hertogen van Bourgondië, waardoor de Nederlanden deel uitmaken van een absolutistisch bestuurd wereldrijk onder keizer Karel V. Als gevolg van de Reformatie en de Opstand tegen Spanje viel de regio uiteen in twee delen, die zich vervolgens ontwikkelden tot twee aparte politieke entiteiten.

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema's: 'rechtvaardigheid', 'rechtstpraak' en 'onrecht'. Kunstwerken uit de Nederlanden over recht en rechtvaardigheid worden bij elkaar geplaatst en gesitueerd tegen de juridische, historische en culturele achtergrond waarin ze zijn ontstaan. Tegelijk wil de expo aantonen hoe deze kunstwerken op een krachtige manier een van de meest universele menselijke verlangens zichtbaar hebben gemaakt: het streven naar rechtvaardigheid en de complexe confrontatie daarvan met de werkelijkheid. Er zullen prestigieuze topwerken te zien zijn van onder andere Quinten Metsys, Maarten van Heemskerck, Pieter Bruegel de Oude, Maerten de Vos, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Philippe de Champaigne.

Praktisch

Programma:

  • We organiseren geen vervoer, maar het is erg makkelijk om met de trein naar Mechelen te reizen. Je krijgt voordien nog een e-mail met een uitgebreide routebeschrijving.
  • 13u50: Museum Hof Van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen
  • 14u00: Vertrek rondleiding Roep om rechtvaardigheid
  • 15u30: Einde wandeling

Prijs

  • 10,00 euro p.p. (max 30 personen, 15 per gids)

Inschrijven

  • Enkel voor leden van de Vrienden van het KMSKA
  • Vóór 9 april 2018 door overschrijving op rekeningnummer: BNP PARIBAS FORTIS BE30 2200 7234 0111 of KBC BE34 7330 5016 4790 met vermelding: “Mechelen”
  • Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, krijg je van ons bericht en wordt het inschrijvingsbedrag teruggestort.

Nog geen lid van de Vrienden?

Neem contact op voor meer informatie

info@vkmska.be
T +32 (0)3 237 75 09
 

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50