Praktisch

Locatie

Atelierflat Jozef Peeters
De Gerlachekaai 8
2000 Antwerpen

Openingsuren

Dagen

Openingsuren

DO

10.00 - 17.00
(enkel voor groepen)

ZA

13.30 - 14.30
15.00 - 16.00 
(voor individuele bezoekers)

Individuele bezoekers kunnen de atelierflat enkel bezoeken op de 1ste zaterdag van de maand. 

Prijzen

Prijzen Doelgroep
€ 5 + reservatie- en bankkosten Individuele bezoekers
€ 50

Groepen

Rondleidingen

Een bezoek gebeurt steeds onder begeleiding van een KMSKA-gids

Voor individuele bezoekers

Elke eerste zaterdag van de maand
Maximaal 10 personen per groep
Bestel hier je tickets

Voor groepen

Enkel donderdag
Maximaal 10 personen per groep
Een rondleiding duurt 1 uur
Vraag je groepsbezoek aan via dit online formulier, ten laatste drie weken voor het bezoek. 

Contact

Afdeling Educatie
T +32 (0)3 224 95 61

 

Atelierflat Jozef Peeters

print

Datum 08/09/2013 - 31/12/2018

Breng een bezoek aan de atelierflat van kunstenaar Jozef Peeters.

Jozef Peeters (1895-1960) was een van de eerste Belgische abstracte kunstenaars. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woonde hij in een hoekappartement met vier kamers op De Gerlachekaai in Antwerpen. Hoewel de voorgevel van het gebouw in de jaren 1990 een eigentijdse look kreeg, lijkt het in de atelierflat van Peeters of de tijd stil is blijven staan. En gelukkig maar, de kunstenaar heeft er in de jaren 1920 immers een indrukwekkend driedimensionaal schilderij van gemaakt. 

Asymmetrie die niet chaotisch aandoet

Jozef Peeters besteedde enorm veel tijd en studiewerk aan het ontwerp en de uitvoering van het interieur. “Hierbij dient symmetrie vermeden en asymmetrie toegepast te worden op een wijze die niet chaotisch aandoet”, zo schrijft hij in een kort artikel dat in 1924 in het tijdschrift Bouwkunde verschijnt. De kunstenaar gaf iedere kamer – waaronder ook zijn atelier met zicht op de Schelde - een eigen kleurcombinatie en sfeer. De gekleurde vlakken lopen op geheel eigen wijze door over de wanden en het plafond van de atelierflat. Aan de muren hangen nog enkele originele kunstwerken van Peeters en zijn tijdgenoten. Daarnaast ontwierp hij zelf het meubilair en de plafondlampen van de flat. Ook het speelgoed van zijn kinderen en de rolstoel van zijn echtgenote – bij wie in 1933 multiple sclerose wordt vastgesteld – zijn van zijn hand. Zo werd de atelierflat van Jozef Peeters een manifest van zijn modernistische opvattingen waarbij architectuur en beeldende kunsten volledige in elkaar opgaan. 

Toen Peeters stierf nam dochter Godelieve opnieuw haar intrek in de ouderlijke woonst - waar ze niets veranderde aan wat haar vader had achtergelaten. Bij haar overlijden in 2009 schonk ze het appartement - compleet met kunstwerken, meubels, gebruiksvoorwerpen en het persoonlijk archief van de kunstenaar aan de stad Antwerpen. Op voorwaarde dat 'het kunstzinnig publiek' de atelierflat op gezette tijden kon bezoeken. Vanaf september 2013 is het zo ver en stellen de stad, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de atelierflat van Jozef Peeters open voor het publiek dat tijdens een bezoek aan het pand een uniek inzicht krijgt in de leefwereld van de kunstenaar.

In het najaarsnummer 2013 van Zaal Z verscheen een artikel over de atelierflat van Jozef Peeters. 

Bestel je tickets online

Individuele bezoekers kunnen de atelierflat van Jozef Peeters elke eerste zaterdag van de maand bezoeken. Ze worden daarbij begeleid door een museumgids. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Bestel hier je tickets

In samenwerking met het Letterenhuis  en de Stad Antwerpen.    

 
  Logo KMSKA Dicht maar dichtbij   Logo Letterenhuis 

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50