Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden.

print

Datum 23/03/2018 - 24/06/2018

Roep om Rechtvaardigheid belicht de rijke en fascinerende wisselwerking tussen kunst, de praktijk van de rechtspraak en het idee van rechtvaardigheid in de Nederlanden tussen de vijftiende en zeventiende eeuw.

Van de vijftiende eeuw tot het midden van de zeventiende eeuw vallen de Nederlanden onder de jurisdictie van de Grote Raad van Mechelen die de rechtspraak meer en meer controleert. Deze centrale instelling wordt professioneler maar ook omslachtiger en minder toegankelijk. Niet toevallig vormen rechtvaardigheid en rechtspraak een van de belangrijkste thema’s in de kunst in de Nederlanden uit die tijd.

Roep om rechtvaardigheid

De tentoonstelling is opgebouwd rond de thema's: rechtvaardigheid, rechtspraak en onrecht. Je ontdekt er prestigeuze topwerken van Quinten Metsys, Maarten van Heemskerck, Pieter Bruegel de Oude, Maerten de Vos, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Philippe de Champaigne. De expo toont tegen welke juridische, historische en culturele achtergrond ze zijn ontstaan. Werk na werk ontrafelt Roep om Rechtvaardigheid een van de meest universele menselijke verlangens: het streven naar rechtvaardigheid en de complexe confrontatie daarvan met de werkelijkheid. De kunstwerken worden uitgeleend door internationale topmusea als het Prado en het Patrimonio Nacional in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn, het Ashmolean museum in Oxford en nationale en internationale privéverzamelingen.

Museale samenwerking

De tentoonstelling Roep om rechtvaardigheid is een samenwerking tussen Museum Hof van Busleyden Mechelen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

Curator: dr. Samuel Mareel / Co-curatoren: Prof. Manfred Sellink, dr. Elsje Janssen en Ellen Goetstouwers

Praktische informatie

Roep om Rechtvaardigheid
Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden.

Waar:

Museum Hof van Busleyden Mechelen Sint-Janstraat 2A, 2800 Mechelen

Wanneer:

Van 23 maart 2018 tot en met 24 juni 2018

Meer info:

www.hofvanbusleyden.be

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50