Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

print

Datum 01/06/2018 - 16/09/2018

Tijdens het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars in de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood. Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) vroeg kunstschilder Luc Tuymans als curator. Tuymans wil de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters, aangevuld met hedendaagse sterren.

Sanguine/Bloedrood plaatst sleutelwerken uit de barok van onder anderen Francisco de Zurbarán, Caravaggio en Anthony van Dyck in dialoog met werk van klassieke hedendaagse meesters, zoals On Kawara en Edward Kienholz, aangevuld met werk van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami en Michaël Borremans. Curator Luc Tuymans haalt via uitzonderlijke bruiklenen nationale en internationale topstukken naar Antwerpen. Een selectie van barokwerken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) kon hierbij niet ontbreken. Sanguine/Bloedrood is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die oude meesters binnen brengt in de experimentele ruimten van hedendaagse kunst.

Sanguine_A2

Het M HKA vroeg Luc Tuymans om zijn visie op barok te geven. Het uitgangspunt is om de spanning tussen topwerken uit de barokperiode en hedendaagse meesters te onderzoeken, om zo de brug te slaan tussen oude en hedendaagse kunst.

Het sleutelwerk uit de tentoonstelling is Five Car Stud van Edward Kienholz. Je kan het werk bekijken in een unieke en eenmalige presentatie: in een koepeltent op de Gedempte Zuiderdokken.

De tentoonstelling Sanguine/Bloedrood is een gezamenlijke organisatie van het M HKA, Studio Luc Tuymans, het KMSKA, de Stad Antwerpen en de Fondazione Prada. Volgend op de Antwerpse editie wordt in Milaan, in de ruimte van de Fondazione Prada, een nieuwe versie van de tentoonstelling getoond van oktober 2018 tot februari 2019.


Praktische informatie

Sanguine/Bloedrood
Luc Tuymans on Baroque

Waar:

M HKA
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen

Wanneer:

Van 1 juni 2018 tot en met 16 september 2018
Dinsdag - zondag: 11.00u - 18.00u.
Donderdag geopend tot 21.00u.
Maandag gesloten

Meer info:

www.muhka.be


Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met het stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

Meer informatie: www.antwerpenbarok2018.be

AntwerpBarok_Logo-Left-RGB-Black-NL          logo VM_rubens 2018 NL Logo-Stad-Antwerpen

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50