Voorbij

print

Een terugblik op de belangrijkste tentoonstellingen van de voorbije jaren.

Tentoonstellingen in 2017

Campagnebeeld The Beauty Of The Beast

The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters

Van 25 mei tot 15 oktober 2017 in Kasteel d’Ursel in Hingene

Deze tentoonstelling combineert en confronteert dierenkunst van oude en nieuwe meesters. Met werk van Roelant Savery, Frans Snijders en Jacob Jordaens. Maar ook van Wim Delvoye, Stephan Vanfleteren en Koen Vanmechelen

 
Campagnebeeld

Walther Vanbeselaere, verzamelaar voor de staat 1948-1973

Van 2 juli tot 1 oktober 2017 in Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle

Museum Dhondt-Dhaenens organiseert regelmatig tentoonstellingen waarmee het de smaak en keuze van een privé-verzamelaar onderzoekt. Deze zomer presenteert het museum de moderne kunstcollectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zoals oud-hoofdconservatore Walther Vanbeselaere ze tussen 1948 en 1973 samenbracht.

Met werk van onder meer Henri De Braekeleer, James Ensor, Rik Wouters, Jakob Smits, Constant Permeke, Gust De Smet en Jean Brusselmans.

 
Campagnebeeld Encounters

Encounters/Ontmoetingen. Over kunst en emotie

Van 19 mei tot 20 augustus 2017 in het MAS.

Grote kunst heeft geen uitleg nodig om ons te raken en zelfs te veranderen. Grote kunst zorgt voor een ervaring die tijd en cultuur overstijgt. Dansers in de expo vormen gevoelsgidsen voor de toeschouwer en versterken de totaalervaring.  

Deze vernieuwende expo was een samenwerking met het MAS.

 
Campagnebeeld The Sky is the limit

The Sky is the Limit. Het landschap in de Nederlanden

Van 25 maart tot 2 juli 2017 in Museum Rockoxhuis.

De 16de eeuw betekende een revolutie in de schilderkunst. Nieuwe genres, zoals het landschap, veroveren de kunstmarkt. Schilders leven zich volledig uit met het nieuwe genre. Ze maken oneindige variaties op stadsgezichten, gebergten, panorama';s, helletaferelen en zeelandschappen. Een expo met werk van Joachim Patinir, Pieter Bruegel de oude en Peter Paul Rubens. Als hedendaagse tegenhanger zal je ook Travel van David Claerbout kunnen zien.

Deze expo is een samenwerking met Museum Rockoxhuis en Staatliche Kunstsammlungen Dresden.

 
Campagnebeeld Retrospectieve Rik Wouters

Rik Wouters. Retrospectieve tentoonstelling

Van 10 maart 2017 tot 2 juli 2017 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel.

De indrukwekkende Rik Wouterscollecties van KMSKB en het KMSKA ontmoeten elkaar in deze omvangrijke overzichtstentoonstelling. Wouters is één van de voornaamste Belgische kunstenaars van het eerste kwart van de twintigste eeuw. Als spilfiguur van het Brabants fauvisme heeft hij een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten.

Campagnebeeld Het Gulden Cabinet 

Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast

Tot 2 juli 2017 in Museum Rockoxhuis.

Laat je onderdompelen in de leefwereld van de rijke burgers uit het 17de-eeuwse Antwerpen. 

  

Portret Jan Van Beers

Het geval Van Beers. Meester of oplichter?

Van 19 maart 2016 tot 25 juni 2017 in het Stedelijk Museum Lier.

Jan Van Beers (1852-1927) is de geschiedenis ingegaan als schilder. Maar tijdens zijn leven was de in Lier geboren kunstenaar toch vooral een ambitieus societyfiguur. In 1881 wordt hij ervan beschuldigd dat hij foto’s naschildert en zelfs overschildert. Hij daagde zijn tegenstanders voor de rechter en liet zijn werk zelf door experts onderzoeken. Deze expo toont een selectie uit zijn oeuvre en belicht tegelijkertijd het turbulente leven van deze opmerkelijke kunstenaar.

Tentoonstellingen in 2016

Campagnebeeld Rik Wouters en het huiselijk utopia

Rik Wouters & het huiselijk utopia

Van 17 september 2016 tot 26 februari 2017 in het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen.

Deze expo bracht werk van Rik Wouters uit de collectie van het KMSKA samen met werk van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers.
 

Campagnebeeld Zot Geweld Dwaze Maagd

Zot geweld / Dwaze maagd

Van 26 augustus 2016 tot 11 december 2016 in Museum Hof van Busleyden in Mechelen.

In 2016 was het 100 jaar geleden dat Rik Wouters stierf. Naar aanleiding van deze sterfdatum slaan de dienst Musea & Erfgoed Mechelen en het KMSKA opnieuw de handen in elkaar.  Het iconische beeld Het Zotte Geweld/De Dwaze Maagd van Rik Wouters vormt het middelpunt en uitgangspunt van deze tentoonstelling. Het bekende werk van de Mechelse kunstenaar staat symbool voor de verbondenheid tussen beeldende kunst, beweging en dans.

Campagnebeeld Clara Peeters

Clara Peeters. Aan tafel!

Van 18 juni tot en met 2 oktober 2016 in Museum Rockoxhuis

Clara Peeters was een buitenbeentje. Ze was een van de weinige vrouwelijke kunstschilders én een van de pioniers in de ontwikkeling van het stilleven als genre in de vroege 17de eeuw.

Deze tentoonstelling was een samenwerking met Museum Rockoxhuis en het Museo Nacional del Prado in Madrid .

Tentoonstellingen in 2015

  affiche_POWERFLOWER_LageResolutie

  

Power Flower. Bloemstillevens in de Nederlanden

Van 28 november 2015 tot 28 maart 2016

Rond 1600 stimuleren een groeiende botanische kennis en een ontluikende liefde voor de natuur kunstenaars om ruikers bloemen te behandelen als zelfstandig thema. De Nederlanden waren dan ook helemaal in de ban van de Power Flower. Met werk van Joris Hoenagel, Jan Brueghel de Oude, Daniël Seghers, Jan Davidsz. de Heem, Jan van Huysum en Rachel Ruysch.

 
Sint³ Campagnebeeld

Sint³. Macht der gewoonte. Jimmy Kets in Bruegelland

Van 3 april 2015 tot 6 maart 2016

Sint³ herschikte de opstelling van Bruegelland en legde de focus op religieuze tradities als bruiloftstoeten, bedevaarten, kersttaferelen, kermissen, processies enz. De internationaal gevierde fotograaf Jimmy Kets kreeg de vraag om de nieuwe presentatie aan te vullen met reportages over nog levende heiligentradities in zijn geboortestad.

Campagnebeeld Uitverkoren

De Modernen. Uitverkoren

Van 19 september 2015 tot 3 januari 2016

De Modernen waren voor de laatste keer te gast in de Koningin Fabiolazaal. Voor de slottentoonstelling vroegen we aan 40 bekende en minder bekende Vlamingen hun favoriete kunstwerk uit de 19de en 20ste eeuw te kiezen uit de collecties van het KMSKA en de Provincie Antwerpen. We wilden ook weten waarom ze precies dat ene werk kozen. Het resultaat is een heel gevarieerde en boeiende selectie, een bonte afwisseling van kleurrijke verhalen.

Campagnebeeld Petrus Alamire

Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld

Van 19 augustus 2015 tot 25 november 2015

De muziekhandschriften van Petrus Alamire behoren tot de mooiste verluchte manuscripten van de late middeleeuwen. Ze hebben een uitzonderlijke kunst- en muziekhistorische waarde. Deze expo in de Antwerpse Kathedraal brengt zeven prachtig verluchte handschriften samen met kunstwerken uit het KMSKA.
 

De Modernen. Tour de France Campagebeeld

De Modernen. Tour de France. Franse kunst uit het KMSKA

Van 31 januari 2015 tot 30 augustus 2015

De achtste expo in de reeks De Modernen toonde de mooiste Franse werken uit de moderne kunstcollectie van het KMSKA. Tour de France vertelde je hoe deze collectie Franse kunst tot stand kwam.

Campagnebeeld Abraham Ortelius. In de ban van de klassieke oudheid

Abraham Ortelius. In de ban van de klassieke oudheid

Van 24 april 2015 tot 16 augustus 2015

In de schoot van Het Gulden Cabinet ontstaan geregeld kleinschalige tentoonstellingen. Abraham Ortelius. In de ban van de klassieke oudheid was de vierde op rij. Ortelius was geograaf en goed bevriend met Nicolaas Rockox. In 1570 gaf hij de eerste wereldatlas uit. De focusexpo toonde  een selectie historische kaarten naast enkele van de gedrukte werken die Ortelius gebruikte om ze samen te stellen. Zo ontdekte je hoe de geograaf zijn kennis verzamelde en visueel in kaart bracht.
 

Tentoonstellingen in 2014

Campagnebeeld Hoge Horizon

Hoge horizon. Bruegelland, vroeg 21ste eeuw

Van 26 april 2014 tot 19 maart 2015

Een tentoonstellingsproject rond de universele beeldtaal van Bruegel, zijn directe opvolgers en kunstenaars van vandaag als chroniqueurs van hun tijd. Het werk van hedendaagse kunstenaars als Philip Aguirre y Otegui, Kati Heck, Rinus Van de Velde, Ria Pacquée, e.a. activeerde en actualiseerde de historische taferelen van Bruegel en zijn artistieke erfgenamen.

Peter Paul Rubens, Heilige Familie met papegaai (detail), KMSKA

Papegaai. ’t Cierlijk schoon van haare veeren

Van 8 november 2014 tot 22 februari 2015

In de schoot van Het Gulden Cabinet organiseerden het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het Rockoxhuis enkele kleinschalige tentoonstellingen. Papegaai was de derde in de rij. Naar aanleiding van de schitterende restauratie van Heilige Familie met de papegaai van Peter Paul Rubens die in Het Gulden Cabinet een ereplaats krijgt, gaat de aandacht naar de papegaai in de beeldende kunst in de 16e en 17e eeuw.
 

Campagnebeeld Kunst in de Groote Oorlog

De MODERNEN. Kunst in de Groote Oorlog

Van 20 september 2014 tot 11 januari 2015

In deze tentoonstelling kon je zien wat WO I betekende voor kunstenaars als Rik Wouters, Emile Verhaeren en Paul Van Ostaijen.

Campagnebeeld Sensatie en sensualiteit

Sensatie en Sensualiteit. Rubens en zijn erfenis

Van 25 september 2014 tot 4 januari 2015

Met deze unieke tentoonstelling gaan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, BOZAR Brussel en de Royal Academy of Arts London op zoek naar de artistieke erfenis van Peter Paul Rubens.  
Campagnebeeld Rik Wouters. Hoogtepunten 

Rik Wouters. Hoogtepunten

24 september 2011 - 31 december 2014
Tijdens de verbouwing van het KMSKA verhuisde de rijke Rik Wouterscollectie van het museum gedurende een lange periode naar de geboorteplek van de kunstenaar: de stad Mechelen. De tentoonstelling Rik Wouters. Hoogtepunten maakte van het Mechelse Schepenhuis een echt Rik Woutersmuseum.

Campagnebeeld Onwaarschijnlijk Echt

Onwaarschijnlijk echt. Magisch realisme en nieuwe zakelijkheid

Van 10 mei 2014 tot 31 augustus 2014

In de loop van de 20ste eeuw waren er nog steeds kunstenaars die geloofden dat een natuurgetrouw schilderij het beste instrument blijft om te tonen hoe mooi de werkelijkheid wel kan zijn. Deze 6de tentoonstelling in de exporeeks De Modernen toonde werk van kunstenaars als  Gustave Van de Woestyne, Henry van Straten, Georg Grosz, Carel Willink, Raoul Hynkes en Pyke Koch. Bruiklenen uit het Haags Gemeentemuseum en het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet zullen de selectie uit de eigen museumverzameling aanvullen, met werk van o.a. Charley Toorop, Gino Severini,  Wim Schuhmacher en Henri Van Straten.

Campagnebeeld De MODERNEN. Duo's

De MODERNEN. Duo's 2

Van 1 februari 2014 tot 20 april 2014

Tijdens een brainstorm kwam Jongbloed!, de jongerencrew van het museum op het idee om zelf een tentoonstelling te maken. Die kans gaf het KMSKA Jongbloed! graag. Voor het eerst in zijn geschiedenis opende het museum een tentoonstelling volledig gemaakt door jongeren.

Campagnebeeld Bruegelland. Focus romantiek. Joseph Lies 

Breugelland. Focus romantiek. Joseph Lies

Van 28 maart 2013 tot 14 april 2014

Een jaar lang belicht in de tentoonstelling Bruegelland een tiental romantische werken van Joseph Lies (1821 – 1865). De schilderijen van deze kunstenaar zijn superromantisch. Ze hebben een eenvoudige boodschap: de wereld zou volgens Lies een plaats moeten zijn waar het leven zich als een idylle ontplooit, waar mensen, rijk of arm, zonder al te grote zorgen in vrede kunnen leven. Maar naast liefelijke en amoureuze tafereeltjes schildert de kunstenaar ook hartverscheurende oorlogscènes uit een ver verleden.   

Jan Sanders van Hemessen, De Heilige Hiëronymus, Collectie Museum Rockoxhuis

Van Patinir tot Ribera. Hiëronymus in woord en beeld

Van 18 januari 2014 tot 13 april 2014

De Heilige Hiëronymus van Jan Sanders van Hemessen, kreeg een ereplaats in Rockox’ kunstkamer of groote saleth. Het is het enige werk uit de originele Rockoxcollectie dat vandaag nog in het museum van zijn woning aanwezig is. De tweede focustentoonstelling in Het Gulden Cabinet wil het belang van deze heilige duiden aan de hand van renaissance- en barokkunst uit West-Europa.

   

Tentoonstellingen in 2013

Campagnebeeld Happy Birthday Dear Academie 

Happy Birthday Dear Academie 

Van 8 september 2013 tot 26 januari 2014 in het MAS.

Naar aanleiding van de 350ste verjaardag van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen stellen modeontwerper Walter Van Beirendonck en KMSKA-directeur Paul Huvenne een verjaardagstentoonstelling samen in het MAS.   
  

Campagnebeeld De MODERNEN. Duo's

De MODERNEN. Duo's

Van 21 september 2013 tot 26 januari 2014 in de Koningin Fabiolazaal

In deze 5de tentoonstelling in de reeks De MODERNEN gaan zelden geziene kunstparels uit de Collectie Provincie Antwerpen de dialoog aan met werken uit de museumcollectie.
 

 
Campagnebeeld Focustentoonstelling Vriendenboekjes

In vriendschap verbonden

Van 28 september 2013 tot en met 15 december 2013 in Museum Rockoxhuis

De eerste deeltentoonstelling in Het Gulden Cabinet ontrafelt het sociale netwerk van de 16de-eeuwse student aan de hand van zijn album amicorum of vriendenboekje.

Campagnebeeld De MODERNEN. Avant-garde 

De MODERNEN. Avant garde

16 maart 2013 - 1 september 2013

De vierde tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA toonde werken van na WO II, die een radicale wending in de kunstproductie en de collectievorming van het museum betekenden.   

Breugelland. Vertier en trammelant campagnebeeld 

Breugelland. Vertier en trammelant

29 maart 2012 - 28 maart 2013

Na 9 maanden is het tijd voor de eerste focustentoonstelling van Bruegelland. Vertier en trammelant toont schilderijen van mensen in hun vrije tijd.  

De MODERNEN campagnebeeld 

De MODERNEN. Rondom Permeke 

15 september 2012 - 24 februari 2013
De derde tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA brengt de pioniers van het expressionisme in onze contreien bij elkaar.   

Tentoonstellingen in 2012

Campagnebeeld Meesterwerken in het MAS 

Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen

17 mei 2011 – 30 december 2012
Voor zijn openingstentoonstelling nodigde het gloednieuwe Museum Aan de Stroom drie Antwerpse musea uit. Meesterwerken in het MAS toont topwerken uit de collecties van het KMSKA, het M HKA en het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet.

Campagnebeeld De MODERNEN. Kunst uit Nederland 

De MODERNEN. Kunst uit Nederland

28 januari 2012 - 26 augustus 2012
Deze tweede tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA toont Nederlandse kunst uit de 19de en de 20ste eeuw. Met werk van o.a. Vincent Van Gogh en Karel Appel.  

Rubensdoorgelicht campagnebeeld 

Rubens doorgelicht. Triomf op Wielen. Schets voor de Zegewagen van Kallo

11 februari 2012 - 13 mei 2012
In het voorjaar van 2012 presenteerden de medewerkers van het Rubensproject de resultaten van hun onderzoek in het Museum Rockoxhuis.

 

Tentoonstellingen in 2011

De Modernen. Topstukken uit het Koninklijk Museum campagnebeeld 

De MODERNEN. Topstukken uit het Koninklijk Museum

29 april 2011 – 8 januari 2012
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen had de deuren nog niet gesloten voor zijn renovatie of het opende al een nieuwe tentoonstelling met 19de en 20ste-eeuwse kunst in de Koningin Fabiolazaal.

 
Musea in de 21ste eeuw campagnebeeld 

Musea in de 21ste eeuw: Ideeën Projecten Gebouwen

29 januari 2011 - 30 april 2011 
Een reizende expo die markante bouwprojecten toonde in de lege museumzalen van het KMSKA.

 

Tentoonstellingen in 2010

Anselm Kiefer campagnebeeld 

Anselm Kiefer

23 oktober 2010 - 23 januari 2011
Deze tentoonstelling werd verlengd tot 27 maart 2011.
De Musea stad Antwerpen, het KMSKA en het M HKA sloegen de handen in elkaar om een unieke tentoonstelling over de Duitse hedendaagse kunstenaar Anselm Kiefer te organiseren.

 
  Ensor ontmaskerd campagnebeeld


Ensor ontmaskerd

7 oktober 2010 - 13 februari 2011
Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van James Ensor organiseerden ING België, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) de tentoonstelling Ensor ontmaskerd in het ING cultuurcentrum in Brussel.

 
Into the light, projectie voor KMSKA

Into the light

9 december 2010 - 19 december 2010
Een internationaal tentoonstellingsproject van ERROR ONE met video- en lichtinstallaties op het Antwerpse Zuid.

 
MOOI. Over de kwetsbare schoonheid campagnebeeld

MOOI. Over de kwetsbare schoonheid

23 oktober 2010 - 5 december 2010
MOOI, de nieuwe reizende tentoonstelling van het kunsteducatief productiehuis RASA, hield halt in het KMSKA.

 
Closing Time campagnebeeld

Closing Time: Jan Vanriet

24 april 2010 - 03 oktober 2010
Beeldend kunstenaar Jan Vanriet zette een parcours uit in de collectie oude en moderne meesters van het KMSKA.

 
Jongbloed! campagnebeeld

Jongbloed

14 augustus 2010 - 03 oktober 2010
Geïnspireerd door de tentoonstelling Closing Time experimenteerden 10 jongeren met elektronische muziek, fotografie, monumentale kunst en grafische vormgeving.

 
Wereldbeeld campagnebeeld

Wereldbeeld

28 april 2010 - 25 juli 2010
Op vraag van het sociale economiebedrijf Levanto brachten fotografen Lieve Blanquaert, Koen Broos en Zaza Bertrand de relatie tussen arbeid en identiteit in beeld. Bernard Dewulf zorgde voor poëtische kanttekeningen.

 
La furia del pennello campagnebeeld

Rubens doorgelicht. La furia del pennello

13 februari 2010 - 4 april 2010
Tijdens de derde editie van Rubens doorgelicht stond het spectaculaire penseelvuur van de Antwerpse meester centraal.

 
Preview. Koen van den Broek campagnebeeld

Preview: Werk op papier van Koen van den Broek (2009)

22 januari 2010 - 28 februari 2010
Hedendaags kunstenaar Koen van den Broek toonde voor het eerst zijn werk op papier.

 

Tentoonstellingen in 2009

Jef Geys. Villa Wintermans campagnebeeld

Jef Geys: Villa Wintermans

4 december 2009 - 17 januari 2010
In 2008 ontving Jef Geys de Provinciale Prijs Beeldende Kunst als bekroning voor zijn carrière. Naar aanleiding daarvan organiseerden het de Provincie Antwerpen, het M HKA en het KMSKA een tentoonstelling.

 
Lajos Vajda en het Hongaarse surrealisme campagnebeeld

In het voetspoor van Bartók. Lajos Vajda en het Hongaarse surrealisme

17 oktober 2009 - 17 januari 2010
Een tentoonstelling rond het oeuvre van de Hongaarse kunstenaar Lajos Vajda.

 
Marcel Maeyer campagnebeeld

Marcel Maeyer

3 oktober 2009 - 29 november 2009
Oud-conservartor Marcel Maeyer stelde recent werk tentoon in de vaste collectie van het KMSKA.

 
Goya, Redon, Ensor campagnebeeld

Goya, Redon, Ensor. Groteske schilderijen en tekeningen

14 maart 2009 - 14 juni 2009
Een unieke tentoonstelling over het groteske in het oeuvre van Francisco de Goya, Odilon Redon en James Ensor.

Tentoonstellingen in 2008

Aanbidding door de koningen campagnebeeld

Rubens doorgelicht: Aanbidding door de koningen

29 november 2008 - 1 maart 2009
Tijdens de tweede editie van Rubens doorgelicht onderwierpen de wetenschappers van het Rubensonderzoek De Aanbidding door de koningen, een van de pronkstukken van het KMSKA, aan een grondig onderzoek.

 
Voorbeeldige busten campagnebeeld

Voorbeeldige busten. Het borstbeeld in de Nederlanden 1600 - 1800

12 september 2008 - 14 december 2008
In het najaar van 2008 was het KMSKA volledig in de ban van het borstbeeld.

 
Jan Cox. Profiel van een kunstenaarschap campagnebeeld

Jan Cox: Profiel van een kunstenaarschap

15 maart 2008 - 15 juni 2008
Het KMSKA schetst een profiel van beeldend kunstenaar Jan Cox.

 

Tentoonstellingen in 2007

De Verloren zoon campagnebeeld

Rubens doorgelicht: De verloren zoon

1 december 2007 - 2 maart 2008
In de eerste editie van Rubens doorgelicht stonden de verschillende stadia in het creatieve ontstaansproces van het schilderij De verloren zoon centraal.

 
Vlaamse primitieven. De mooiste tweeluiken campagnebeeld

Vlaamse primitieven. De mooiste tweeluiken

3 maart 2007 - 27 mei 2007
Een unieke tentoonstelling die vanuit de National Gallery of Art in Washington naar het KMSKA reisde.

 

Tentoonstellingen in 2006

  Gorge(l) campagnebeeld

Gorge(l)

7 oktober 2006 - 7 januari 2007
Een tentoonstelling over de beklemmende en de beademende intensiteit van kunst.

 
Homo Faber. Jan Fabre in het Koninklijk Museum campagnebeeld

Jan Fabre in het Koninklijk Museum

12 mei 2006 - 3 september 2006
Jan Fabre plaatste recente sculpturen, installaties en films naast enkele sleutelstukken uit de collectie van het KMSKA.


 

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50