De MODERNEN. Duo’s. Een keuze uit de collecties van het KMSKA en de provincie Antwerpen

print

Datum 21/09/2013 - 20/04/2014

In deze vijfde tentoonstelling in de reeks De MODERNEN gaan zelden geziene kunstparels uit de Collectie Provincie Antwerpen de dialoog aan met werken uit de museumcollectie.

Voor de vijfde keer op rij zijn De MODERNEN te gast in de Koningin Fabiolazaal van de provincie Antwerpen. Onder de titel De MODERNEN tonen we kunstwerken uit de 19de en 20ste eeuw. Voor deze jubileumeditie hebben we een keuze gemaakt uit de mooiste stukken van de kunstverzameling van de provincie. Deze verzameling die voor het grote publiek meestal verborgen blijft, gaat in de Koningin Fabiolazaal in dialoog met schilderijen, sculpturen, tekeningen en collages uit het KMSKA.

Associatieve keuzes

Voor de tentoonstelling zijn 65 werken geselecteerd van 50 kunstenaars. Werk uit de collectie van de provincie wordt gecombineerd met een tegenhanger uit de verzameling van het KMSKA. De keuzes zijn associatief gemaakt en vooral gericht op het visuele. In sommige gevallen bestaan de duo’s uit werk van dezelfde auteur of werk met hetzelfde thema. In andere gevallen gaat het om een formeel aspect dat de twee kunstwerken gemeen hebben: kleur, lijn, vorm of compositie. De tentoonstelling bevat werk van o.a. Rik Wouters, Emile Claus, Jozef Peeters, Jan Cox, Fred Bervoets, Koen van den Broek en Anne-Mie van Kerckhoven.

Jongbloed! ziet je graag terug

Tot 26 januari 2014 ziet u de keuze van de curatoren van het Koninklijk Museum en de provincie Antwerpen. Vanaf 1 februari zorgt Jongbloed!, de jongerencrew van het KMSKA, voor een nieuwe opstelling. Jongbloed! is een denk- en doetank van het museum met jongeren tussen 16 en 24 jaar. Hun tentoonstelling vertrekt van dezelfde kunstwerken (mits enkele toevoegingen), maar zal ongetwijfeld een ander verhaal vertellen. Op vertoon van een ticket voor De MODERNEN. Duo’s dat gekocht werd voor 27 januari 2014 kun je GRATIS een bezoek brengen aan de tweede presentatie die van 1 februari tot en met 20 april 2014 loopt.

Bezoekersgids en doeboekje

Download de bezoekersgids (PDF, 1,27 MB) bij de tentoonstelling of doorblader de publicatie online. Je kan er ook naar vragen aan de infobalie van de Koningin Fabiolazaal. 

Download het doeboekje (PDF, 1,37 MB) bij de tentoonstelling of doorblader de publicatie online. Je kan er ook naar vragen aan de infobalie van de Koningin Fabiolazaal.

Evenementen

Krokuskriebels

Van 1 tot 9 maart 2014

  

In samenwerking met de  Provincie Antwerpen 
  Logo KMSKA  

  
Logo Provincie Antwerpen 

  share

De MODERNEN. Duo's

 • Edmond Van Dooren, Machinezang (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Edmond Van Dooren, Machinezang

 • E.L.T. Mesens, Slecht voorteken (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  E.L.T. Mesens, Slecht voorteken

 • Walter Goossens, Zelfportret (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Walter Goossens, Zelfportret

 • Alice Frey, Naakt met rood gordijn (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Alice Frey, Naakt met rood gordijn

 • Hans Hartung, Doek 52/44 (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Hans Hartung, Doek 52/44

 • Anne-Mie Van Kerckhoven, Schatten uit het Westen /Schuldkamer (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Anne-Mie Van Kerckhoven, Schatten uit het Westen ...

 • Koen van den Broek, Blue Border #3 (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Koen van den Broek, Blue Border #3

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50