Onwaarschijnlijk echt. Magisch realisme en nieuwe zakelijkheid

print

Datum 10/05/2014 - 31/08/2014

De zesde tentoonstelling in de reeks De Modernen met werk van o.a. Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Paul Delvaux, Gino Severini, Charley Toorop en Henry Van Straten.

Na Wereldoorlog I leggen enkele kunstenaars zich opnieuw toe op vormen van realisme en illusionisme. Onderhuids blijft het modernisme echter aanwezig. Zowel in de vormgeving als in de keuze van het onderwerp: vaak grootstedelijk en surreëel of magisch-realistisch.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de provincie Antwerpen wijden nu voor het eerst een tentoonstelling aan het magisch realisme en de nieuwe zakelijkheid. Bruiklenen uit het Gemeentemuseum van Den Haag plaatsen het werk van Belgische kunstenaars uit die stromingen in een internationale context. Zo maakte de Nederlandse schilder Pyke Koch een reeks schilderijen van Belgische “straatmadeliefjes” waaronder de fameuze Bertha van Antwerpen. De Hollandse cineast Joris Ivens werkte in de jaren ’30 samen met Oostendenaar Henri Storck aan de film Misère au Borinage.

Gay twenties

Uit het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet komt een reeks tekeningen van Henry Van Straten, een nog steeds onderschat chroniqueur van de Antwerpse 'Gay Twenties'. Kortfilms uit Cinematek Brussel maken dat de expo ook een audiovisueel beeld schetst van deze boeiende periode. Verder toont een ruime keuze aan portretten, stillevens en documentaires hoe onwaarschijnlijk echt de schilderkunst van het interbellum wel was. De bevreemdende schilderijen van Carel Willink, Pyke Koch en Paul Delvaux vormen een afzonderlijk ensemble in de tentoonstelling.

Portret van Herwig Todts, curator van de tentoonstelling (foto: Jesse Willems)De curator blogt

Curator Herwig Todts diept op geregelde tijdstippen een aspect van de tentoonstelling uit op de museumblog.

Bezoekersgids en doeboekje

Download de bezoekersgids bij de tentoonstelling Onwaarschijnlijk echt (PDF, 727 kB) of doorblader deze publicatie online. Je kan de bezoekersgids ook gratis krijgen aan de kassa van de Koningin Fabiolazaal.

Download het doeboekje 'Echt kijken' (PDF, 5,24 MB) of doorblader het online. Het boekje is ook gratis verkrijgbaar aan de kassa in de Koningin Fabiolazaal.

Onwaarschijnlijk echte soundtrack

Terwijl hij de tentoonstelling Onwaarschijnlijk echt samenstelde, maakt Herwig Todts ook een afspeellijst aan met muziek die je om uiteenlopende redenen aan de expo kan linken. Veel luisterplezier!

 

Een tentoonstelling van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de provincie Antwerpen met uitzonderlijke bruiklenen van het Gemeentemuseum Den Haag

Logo's Provincie Antwerpen en KMSKA Dicht maar dichtbij

share

Onwaarschijnlijk echt. Magisch realisme en nieuwe zakelijkheid

 • De twee hansworsten (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  De twee hansworsten

 • Jong meisje (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jong meisje

 • Zelfportret (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Zelfportret

 • Zelfportret (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Zelfportret

 • Azuur (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Azuur

 • Zelfportret (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Zelfportret

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50