Happy Birthday Dear Academie

print

Datum 08/09/2013 - 26/01/2014

Naar aanleiding van de 350ste verjaardag van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen stellen modeontwerper Walter Van Beirendonck en museumdirecteur Paul Huvenne een verjaardagstentoonstelling samen in het MAS.  

 

In 2013 viert de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen haar 350ste verjaardag. Samen met die van Parijs en Rome geldt ze als een van de oudste kunstscholen van de westerse wereld. Driehonderd jaar na haar oprichting zag binnen de muren van de Academie de prestigieuze Modeafdeling het levenslicht. Beide verjaardagen, 350 jaar Academie en 50 jaar Modeafdeling, worden in 2013 uitvoerig gevierd. Daarvoor slaan de Academie, het MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen, het MAS | Museum aan de Stroom, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en Antwerpen Open de handen in elkaar.

350 jaar academie in het MAS

Is kunst een ambacht of een wetenschap? Moet kunst mooi zijn? Word je als kunstenaar geboren, of kan je kunst leren? Het is slechts een greep uit de vragen die modeontwerper Walter Van Beirendonck en museumdirecteur Paul Huvenne samen willen beantwoorden in een opvallende tentoonstelling in het MAS. Op een creatieve manier laten zij de artistieke hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van de Antwerpse Academie de revue passeren. Veteranen als Jacob Jordaens en David II Teniers treden er in dialoog met meer recente oud-studenten als Vincent Van Gogh, Laurens Alma Tadema, Panamarenko en Anne-Mie Van Kerckhoven. Een creatieve reconstructie van de 17de-eeuwse pronkzaal van de Academie neemt de bezoeker mee naar het prille begin. Verderop tekenen de huidige Academiestudenten live naar levend model. Daar tussenin toont een ‘Golden Wall’ het beste van het beste uit 350 jaar Antwerpse kunst. Een ruime selectie van topwerken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten wordt aangevuld met topstukken uit de waardevolle collectie van de Academie, (inter)nationale bruikleengevers en eigen werk uit het bezit van tal van gereputeerde kunstenaars.

In het najaarsnummer van Zaal Z gaan beide curatoren dieper in op de opbouw en de kerngedachte van de tentoonstelling.

Ontdek alles over de activiteiten rond de verjaardag van de academie  op de website www.happybirthdaydearacademie.be op Facebook of op Instagram

In samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, MAS | Museum aan de Stroom en Antwerpen Open.

  Logo Academie   Logo Artesis Plantijn   Logo Antwerpen Open   Logo MAS | Museum Aan de Stroom   Logo KMSKA Dicht maar dichtbij   Logo Vlaamse Overheid   Logo Toerisme Vlaanderen 

   

share

Happy Birthday Dear Academie

 • Jacob Jordaens I, Pegasus, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jacob Jordaens I, Pegasus, KMSKA

 • Willem Kerricx, Maximiliaan II Emmanuel, keurvorst van Beieren, landvoogd van de Spaanse Nederlanden, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Willem Kerricx, Maximiliaan II Emmanuel, keurvorst van ...

 • Jef Lambeaux, De kus, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jef Lambeaux, De kus, KMSKA

 • Jean Auguste Dominique Ingres, Zelfportret, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jean Auguste Dominique Ingres, Zelfportret, KMSKA

 • Nicaise De Keyser, Voorstudie Schilders en beeldhouwers, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Nicaise De Keyser, Voorstudie Schilders en ...

 • Jules Schmalzigaug, Licht, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jules Schmalzigaug, Licht, KMSKA

 • Edouard De Jans, De schilder Charles Verlat, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Edouard De Jans, De schilder Charles Verlat, KMSKA

 • Marc Mendelson, Midzomer, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Marc Mendelson, Midzomer, KMSKA

 • Gustaaf De Bruyne, Boerin en kind in landschap, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Gustaaf De Bruyne, Boerin en kind in landschap, KMSKA

 • Albert Crommelynck, Zelfportret, KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Albert Crommelynck, Zelfportret, KMSKA

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50