Praktisch

Locatie

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Handschoenmarkt
2000 Antwerpen

Openingsuren

Van 19 augustus tot 22 november 2015

Dagen

Openingsuren

MA - VR

10.00 - 17.00

ZA

10.00 - 15.00

ZO 13.00 - 16.00

De openingsuren kunnen wijzigen naar aanleiding van begrafenissen of huwelijken.

Toegangsprijzen

Inclusief toegang tot de Kathedraal en bezoek aan de tentoonstelling.

Prijzen Doelgroep
€ 6 Normaal tarief
€ 4 Groepen vanaf 20 p
60+
Studenten
Inwoners provincie Antwerpen
€ 2  Audioguide


Tickets

Bestel je tickets online en betaal €6 inclusief audioguide.

Groepsbezoeken moeten worden aangevraagd  via een online inschrijvingsformulier.

Rondleidingen

Voor groepen

Vanaf maandag 7 september tot en met zondag 22 november

Vanaf 20 tot 40 personen

Enkel op weekdagen

€ 80 + toegangsticket

Boekingen

Reserveren is noodzakelijk en kan via een online inschrijvingsformulier, via tickets@amuz.be of via T 0032 3 292 36 80

Contact

info@amuz.be
 

 

  

Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld

print

Datum 19/08/2015 - 25/11/2015

De muziekhandschriften van Petrus Alamire behoren tot de mooiste verluchte manuscripten van de late middeleeuwen. Ze hebben een uitzonderlijke kunst- en muziekhistorische waarde. Deze expo in de Antwerpse Kathedraal brengt zeven prachtig verluchte handschriften samen met kunstwerken uit het KMSKA.

De tentoonstelling werd verlengd tot en met woensdag 25 november 2015.

 

Campagnebeeld Petrus AlamirePetrus Alamire (ca. 1470 – 1536) werd geboren in Neurenberg waar hij vermoedelijk werd opgeleid als musicus en muziekscribent. In het zog van zijn handeldrijvende familie reisde hij naar de Lage Landen, waar hij o.a. voor Maragareta van Oosterijk en aartshertog Karel (de latere keizer Karel V) luxueuze muziekhandschriften vervaardigde. Daarnaast was hij ook ondernemer, spion voor Hendrik VIII en koerier voor Erasmus en andere humanisten. Hij onderhield persoonlijke contacten met verschillende Europese hoven, machtige handelaars en bankiers. Zo raakten zijn muziekhandschriften over heel Europa verspreid.

Koorboeken in de Kathedraal

De tentoonstelling Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld brengt zeven koor- en liedboeken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel en het Stadsarchief in Mechelen visueel en auditief tot leven in de Antwerpse O.L.V.-Kathedraal. Ze waren bestemd om meerstemmigheid uit te zingen in het koor van een kerk en zijn rijkelijk versierd met randen vol bloemen, dieren en sierlijke kalligrafische initialen. Via digitale beelden van de mooiste pagina’s en details krijg je toegang tot het hele handschrift. Met een hoofdtelefoon treed je binnen in de wereld van de laatmiddeleeuwse meerstemmigheid die een universum van klank opent dat vele harten kan beroeren. Al wandelend door een klank- en video-installatie van kunstenaar Rudi Knoops ervaar je het polyfone weefsel van de muziek en zie je de musici aan het werk. Een selectie kunstwerken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen vervolledigt het verhaal. Met werk van Gerard David, Bernard van Orley, Ambrosius Benson, e.a.

In het zomernummer van ZAAL Z gaat Erik Schreurs, docent aan het Koninklijk Conservatorium, dieper in op wie Petrus Alamire nu juist was. Doorblader het magazine online of schrijf je in om een gedrukt exemplaar te ontvangen. 

 

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de 22ste editie van het Laus Polyphoniae-festival voor oude muziek. KMSKA-curator Paul Vandenbroeck stond in voor de selectie van de kunstwerken uit het museum. 

share

Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld

 • Gerard David, Rust tijdens de vlucht naar Egypte (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Gerard David, Rust tijdens de vlucht naar Egypte

 • Ambrosius Benson, Deipara Virgo (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Ambrosius Benson, Deipara Virgo

 • Bernard van Orley, De Zeven Smarten van Maria (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Bernard van Orley, De Zeven Smarten van Maria

 • Anonieme meester, Maria (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Anonieme meester, Maria

 • Anonieme meester, Aanbidding van het Sacrament (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Anonieme meester, Aanbidding van het Sacrament

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50