Rik Wouters & het huiselijk utopia

print

Datum 17/09/2016 - 26/02/2017

Van 17 september 2016 tot 26 februari 2017 in het Modemuseum Antwerpen

Deze expo brengt werk van Rik Wouters uit de collectie van het KMSKA samen met dat van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers. Wouters was de enige kunstenaar in onze contreien die postimpressionistische schildertechnieken combineerde met eenvoudige huiselijke taferelen. Zijn expressieve penseelstreken en de onafgewerkte stijl van zijn doeken geven een dynamiek aan zijn oeuvre. Die zorgt - samen met de nadruk op lichtinval en kleur - voor een betoverende en optimistische toon. Wouters’ leven bleef niet van moeilijkheden gespaard, maar in zijn werk komt het harmonische, ‘goede’ leven sterk naar voor. De liefde voor zijn vrouw Nel was een belangrijke drijfveer. Haar levensvreugde en energie inspireerden hem tot vele bekende doeken en sculpturen.

Utopische queeste naar geluk

Thema’s als shelter en geborgenheid zien we vandaag zowel terug bij conceptuele kunstenaars als toegepaste ontwerpers (mode, interieur en design). Zij ondernemen een utopische queeste naar de essentie van ‘het goede leven’. Wat heeft een mens nodig om gelukkig te zijn? Een zoektocht die zich uit in een voorliefde voor zelfredzaamheid, werken met pure materialen en ambachtelijke technieken.

Verschillende Belgische modeontwerpers — o.a. Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Marina Yee, Jan-Jan Van Essche — geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachten. Sommigen door  keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in het modeveld, waarbij ze geen toegiften doen aan het gejaagde ritme van de modewereld.

In ZAAL Z

KMSKA-curator Herwig Todts schreef een artikel over Rik Wouters in het najaarsnummer van ZAAL Z

Download het 18de nummer van ZAAL Z (PDF, 8MB)

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van de schilder Rik Wouters in 2016. 

Meer info

www.momu.be

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50